sobota, 1 lutego 2014

Omlet z fetą

Dziś rozpoczyna się festiwal kuchni arabskiej na blogu Filozofia smaku. Postanowiłam wziąć w nim udział i już od kilku dni przeglądam różne przepisy i przygotowuję się do pichcenia, ponieważ zamierzam czynnie brać udział w tej akcji. Kuchnia arabska jest bardzo smaczna i niezwykle urozmaicona, charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów. 
Przepis na omlet z fetą pochodzi z kuchni egipskiej i z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom tego sera. 

Omlet z fetą


Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki sera feta
  • łyżka mleka
  • pieprz
  • mało do smażenia
  • szczypiorek, pomidor (opcjonalnie do przybrania)

Omlet z fetą

Przygotowanie:


Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Do drugiej miseczki wkruszyć ser feta i wyrobić go z mlekiem. Na patelni rozgrzać masło i wlać jajko. Rozlać ja po patelni i smażyć aż brzegi się zetną, żadkie jajko wlewać pod spód. Na środku omleta ułożyć fetę, omleta złożyć na pół i natychmiast podawać przybranego szczypiorkiem i z pomidorem.

Omlet z fetą

Smacznego!

VI Festiwal Kuchni Arabskiej


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre! Dodałam jeszcze pieczarki i szynkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O no to taki omlecik na wypasie - super tez musze wyprobowac w takim razie ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...