Gratin Dauphinois
14.1.14
8
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia francuska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
Wielkanoc
,
ziemniaki
Gratin Dauphinois, choć nazwa być może brzmi groźnie, to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, rodem z Francji. Ziemniaki przygotowane w ten sposób nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mies. Nie jest to niestety danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty, a ser zapieczony na wierzchu, nadaje całej potrawie fantastyczny aromat.
Dziś przygotowałam to danie wspólnie z Panna Malwina.
Składniki:
- 750g ziemniakow
- 200ml mleka
- 200ml śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szalotka (opcjonalnie)
- szczypta gałki muszkatołowej
- żółty ser (w oryginalnym przepisie parmezan)
- sol, pieprz
- masło do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i poszatkować na cienkie plastry.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
Mleko i śmietanę wlać do rondelka, dodać czosnek, szalotkę pokrojona w drobniutka kostkę i tymianek. Powoli podgrzewać mleko, aż prawie się zagotuje. Zdjąć z ognia i doprawić gałką muszkatołową.
Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu, tak aby nachodziły na siebie, posolić i popieprzyć, zalać polowa mleka, następnie ułożyć kolejna warstwę ziemniaków i zalać reszta mleka.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około godzinę, aż będą miękkie i złociste. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem.
Uwielbiam te ziemniaczki zwłaszcza z parmezanem:)
OdpowiedzUsuńAkurat nie mialam parmezanu i uzylam zwyklego zoltego sera - bylo przepyszne ;)
Usuńprzepis na pewno wykorzystam bo danie wygląda fantastycznie i jest wszystko to co najbardziej lubię:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuńGoraco polecam! ;)
UsuńNo musze przyznać, że widać że to danie do dietetycznych nie należy, ale i tak bym się skusiła na porcyjkę :D
OdpowiedzUsuńNiestety dietetyczne nie jest, ale za to na prawde pyszne ;)
Usuńto są właśnie moje smaki <3
OdpowiedzUsuńzapraszam na łatwiutkie kluski śląskie!
Ciesze sie i polecam sprobowac;) Kluski slaskie, mhh wieki cale nie jadlam;) ale dzis mam nadzieje ze uda mi sie zrobic sajgonki;)
Usuń