Omlet z fetą
1.2.14
3
Banalne
                                    ,
                                  
Błyskawiczne (do 15 minut)
                                    ,
                                  
feta
                                    ,
                                  
jajka
                                    ,
                                  
kuchnia arabska
                                    ,
                                  
Kulinaria
                                    ,
                                  
omlet
                                    ,
                                  
śniadanie
 
 
Dziś rozpoczyna się festiwal kuchni arabskiej na blogu Filozofia smaku. Postanowiłam wziąć w nim udział i już od kilku dni przeglądam różne przepisy i przygotowuję się do pichcenia, ponieważ zamierzam czynnie brać udział w tej akcji. Kuchnia arabska jest bardzo smaczna i niezwykle urozmaicona, charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów. 
Przepis na omlet z fetą pochodzi z kuchni egipskiej i z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom tego sera. 
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki sera feta
- łyżka mleka
- pieprz
- mało do smażenia
- szczypiorek, pomidor (opcjonalnie do przybrania)
Przygotowanie:
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Do drugiej miseczki wkruszyć ser feta i wyrobić go z mlekiem. Na patelni rozgrzać masło i wlać jajko. Rozlać ja po patelni i smażyć aż brzegi się zetną, żadkie jajko wlewać pod spód. Na środku omleta ułożyć fetę, omleta złożyć na pół i natychmiast podawać przybranego szczypiorkiem i z pomidorem.



 
 
 



Wygląda bardzo zachęcająco:-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre! Dodałam jeszcze pieczarki i szynkę ;-)
OdpowiedzUsuńO no to taki omlecik na wypasie - super tez musze wyprobowac w takim razie ;)
Usuń