Kiełbaski drobiowe
Dziś postanowiłyśmy przygotować kolejne danie z kuchni libańskiej, tym razem są to kiełbaski drobiowe z dużą ilością przypraw, dzięki czemu są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku.
Wraz ze mną na ich przygotowanie zdecydowały się: Panna Malwinna, Iza i Justinka.
Składniki:
- 450g piersi z kurczaka (użyłam drobiowego mięsa mielonego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy zaatar (oregano, tymianek, majeranek, kmin, kolendra)
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Jeżeli używacie piersi, należy je zmielić. Do mięsa dodać, wyciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy, sok z cytryny i oliwę i wszystko dokładnie wyrobić. Mięso zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia z mięsa formować niewielkie kiełbaski. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je przez kilka minut od czasu do czasu obracając.
Smacznego!
Super kiełbaski, idealny zamiennik parówek:)
OdpowiedzUsuńBez przesady, tu jest czyste mięso i przyprawy, a nie zmielone "niewiadomoco".
UsuńPychotka. :)
OdpowiedzUsuńO tak, choc przydalby sie do nich jakis sosik;) Nastepnym razem musze o tym pomyslec :)
Usuń