środa, 19 lutego 2014

Kiełbaski drobiowe

Dziś postanowiłyśmy przygotować kolejne danie z kuchni libańskiej, tym razem są to kiełbaski drobiowe z dużą ilością przypraw, dzięki czemu są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku.
Wraz ze mną na ich przygotowanie zdecydowały się: Panna Malwinna, Iza i Justinka.


Kiełbaski drobiowe


Składniki:
  • 450g piersi z kurczaka (użyłam drobiowego mięsa mielonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy zaatar (oregano, tymianek, majeranek, kmin, kolendra)
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:


Jeżeli używacie piersi, należy je zmielić. Do mięsa dodać, wyciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy, sok z cytryny i oliwę i wszystko dokładnie wyrobić. Mięso zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia z mięsa formować niewielkie kiełbaski. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je przez kilka minut od czasu do czasu obracając.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super kiełbaski, idealny zamiennik parówek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przesady, tu jest czyste mięso i przyprawy, a nie zmielone "niewiadomoco".

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. O tak, choc przydalby sie do nich jakis sosik;) Nastepnym razem musze o tym pomyslec :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...