Chrupiąca sałatka z black pudding
Dziś postanowiłam pokazać Wam bardzo smaczną sałatkę w brytyjskim stylu, ponieważ jej głównym składnikiem jest tzw. black pudding. Jest to rodzaj krwistej kiełbasy, zbliżonej do polskiej kaszanki, jednak wypełnienie black puddingu są płatki owsiane, a nie kasza. Używa się tak że różnych przypraw (cynamon, goździki), dzięki czemu bywa ono bardzo aromatyczna. Jeżeli mieszkacie na Wyspach, to koniecznie Wam ją polecam, a jeśli nie, spróbujcie użyć kaszanki.
Sałatka z black pudding jest bardzo smaczna, chrupiąca, soczysta, jednym słowem pyszna - polecam!
Składniki:
- opakowanie black pudding (4 plastry, 250g)
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 garście pomidorków koktajlowych (200g)
- główka sałaty strzępiastej lub rzymskiej
Dressing:
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Black pudding zgrilować, aż będzie przyrumieniony i chrupiący, osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu, poczekać aż przestygnie i pokroić w kostkę.
Chleb również dość mocno stostować, ostudzić i pokroić w kostkę.
Sałatę ułożyć na talerzu.
Przygotować dressing - wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszać black pudding, grzanki i poprzekrawane na połówki pomidorki koktajlowe oraz niewielką część podartej na kawałki sałaty, polać dressingiem, wymieszać i przełożyć na talerz z sałatą, posypać natką pietruszki i podawać.
Smacznego!
Mniam, wygląda naprawdę pysznie. :)
OdpowiedzUsuń