Kofty jagięce z miętą
9.6.15
8
baranina
,
bez glutenu
,
grill
,
grillowanie
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
mięso
,
piknik
,
Szybkie (do pół godziny)
Mięsny wtorek
Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce z miętą, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym.
Składniki:
- 500g mielonej jagnięciny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki natki pietruszki
- 1-2 łyżki mięty
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,25 łyżeczki kurkumy
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
Sos:
- 200ml jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki mięty
- 2 ząbki czosnku
- sol, pieprz
Przygotowanie:
W dużej misce dokładnie wymieszać mięso ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Mięso najlepiej odstawić na kilka(naście) godzin do lodówki (szczelnie przykryte), aby się zamarynowało. Niewielkie porcje mięsa formować w wałeczki i nadziewać na patyczki do szaszłyków, ugnieść dłonią, formując równe i niezbyt grube kiełbaski. Grillować po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane, a mięso wewnątrz upieczone.
Sos:
Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Można przygotować go kilka godzin wcześniej i odstawić do lodówki.
Smacznego!
Prezentuje się wspaniale, jednak ten specyficzny smak nie raz zniechęca, ale warzywa i odpowiednie przyprawy i nie jest wcale zła, a jak prezentuje się jak Twoja to żal nie spróbować by było :)
OdpowiedzUsuńTak jak napisalam, baranina ma specyficzny smak, ale jezeli jest dobrze przyrzadzona to ten zapaszek znika ;) A mieso jest na prawde smaczne i zdrowe ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają, z chęcią sięgnęłybyśmy po taką koftę :)
OdpowiedzUsuńCiesze się i polecam wypróbować :)
UsuńKocham te smaki, a do tego mięta...
OdpowiedzUsuń... i czosnek ;) fajnie, ze sie podoba :)
UsuńJagnięcinę trzeba lubić, albo tak przyprawić aby nie było czuć jej specyficznego zapachu . Podobają mi się te Twoje wtorki :)
OdpowiedzUsuń