Printfriendly

Kofty jagięce z miętą

Mięsny wtorek


Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce z miętą, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym. 


Kofty jagięce z miętą


Składniki:
  • 500g mielonej jagnięciny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • 1-2 łyżki mięty
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
Sos:
  • 200ml jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżki mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sol, pieprz

Kofty jagięce z miętą

Przygotowanie:


W dużej misce dokładnie wymieszać mięso ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Mięso najlepiej odstawić na kilka(naście) godzin do lodówki (szczelnie przykryte), aby się zamarynowało. Niewielkie porcje mięsa formować w wałeczki i nadziewać na patyczki do szaszłyków, ugnieść dłonią, formując równe i niezbyt grube kiełbaski. Grillować po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane, a mięso wewnątrz upieczone. 

Sos:


Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Można przygotować go kilka godzin wcześniej i odstawić do lodówki. 


Kofty jagięce z miętą

Smacznego!

V Festiwal Kuchni Arabskiej

8 komentarzy:

  1. Prezentuje się wspaniale, jednak ten specyficzny smak nie raz zniechęca, ale warzywa i odpowiednie przyprawy i nie jest wcale zła, a jak prezentuje się jak Twoja to żal nie spróbować by było :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisalam, baranina ma specyficzny smak, ale jezeli jest dobrze przyrzadzona to ten zapaszek znika ;) A mieso jest na prawde smaczne i zdrowe ;)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wyglądają, z chęcią sięgnęłybyśmy po taką koftę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham te smaki, a do tego mięta...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jagnięcinę trzeba lubić, albo tak przyprawić aby nie było czuć jej specyficznego zapachu . Podobają mi się te Twoje wtorki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger