Ryba z szafranowym ryżem
Kuchnia arabska pochłonęła mnie na dobre, cały czas odkrywam jej nowe smaki i niuanse. Moim zdaniem jest stosunkowo łatwa, szybka, a jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna. Dziś postanowiłam podzielić się z wami wspaniałym przepisem na rybę z ryżem szafranowym. Ryba jak ryba, natomiast ryż jest fenomenalny - polecam!
Składniki:
- 200-250g białej ryby np. dorsz
- 1 łyżeczka sumaku
- 1 łyżka nasion kminu
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta szafranu
- 3/4 kubka ryżu
- 250ml bulionu rybnego
- oliwa
- masło do smażenia
- natka pietruszki
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Rybę umyć i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do miski, skropić oliwą, oprószyć sumakiem i delikatnie wymieszać. Odstawić.
Na suchej patelni uprażyć kmin, aż zacznie wydobywać aromat, dodać oliwę, a gdy ta się rozgrzeje, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać kurkumę, szafran i ryż i smażyć przez kilka minut. Wlać bulion i zagotować, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut lub do czasu aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby podlewać wodą. Dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim rybę, po kilka minut z każdej strony.
Ryż układać na talerzach, na nim położyć rybę, posypać pietruszką i natychmiast podawać.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń