Omlet arabski
20.6.15
1
Banalne
,
bez glutenu
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
danie wegetariańskie
,
jajka
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
śniadanie
Sobotnie śniadanie
Przedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet arabski z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni tej części świata. Omlet jest bardzo smaczny, puszysty i delikatnie. Zdecydowanie polecam na sobotnie śniadanko!
Składniki:
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- 4 jajka
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Cebule pokroić w drobniutką kostkę, wrzucić do miski, zasypać solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, wcierając sól w cebulę. Do cebuli wbić jajka i chwilę ubijać aż masa się spieni. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczną i smażyć przez kilka minut aż brzegi będą suche. Zsunąć omlet delikatnie na talerz, a następnie przełożyć go z powrotem na patelnię na drugą stronę (ewentualnie zapiec pod grillem tak jak frittatę). Podawać na gorąco z pomidorem i płaskim chlebkiem, lub na zimno w chlebku.
Smacznego!
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń