Ryba z sosem pomidorowym z kaparami na ryżu z karmelizowaną cebulą
26.6.15
1
bez glutenu
,
cebula
,
danie wegetariańskie
,
kapary
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
pomidory
,
ryba
,
ryż
Dziś zapraszam na kolejne danie inspirowane kuchnią arabską - ryba z sosem pomidorowym z kaparami na ryżu z karmelizowaną cebulą. Najciekawszy w tym daniu jest ryż z karmelizowaną cebulą, który był po prostu pyszny i z pewnością będę go przygotowywać częściej również do innych dań. Pomidorowy sos z kaparami idealnie łączy rybę z ryżem. Jednym słowem danie jest idealnym połączeniem mocnych, ale do siebie pasujących smaków, a do tego delikatna, rozpływająca się w ustach ryba. Bardzo smaczne danie, świetnie wpasowujące się w piątkowe menu. Polecam!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3/4 kubka ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki kaparów
- 2 filety białej ryby np. dorsz (u mnie łupacz)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i oliwy, dodać cebulę pokrojoną w plasterki i cukier, dokładnie wymieszać. Smażyć prze 15-20 minut na średnim ogniu, często mieszając, do czasu aż cebula się skarmelizuje. W międzyczasie ugotować ryż. Ryż dodać do skarmelizowanej cebuli i dokładnie wymieszać.
Na niewielkiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej posiekany czosnek, dodać pokrojone w kostkę pomidory, sok z połowy cytryny i kapary, gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
Jednocześnie na czystej patelni roztopić pozostałą łyżkę masła i usmażyć na nim filety ryby, po około 3-4 minuty z każdej strony, aż ryba zacznie się delikatnie rozpadać na kawałki. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Ryż ułożyć na talerzu, na nim położyć usmażoną rybę, polać ją sosem pomidorowym i natychmiast podawać.
Smacznego!
Ja mogę rybę jeść niemal codziennie i muszę powiedzieć, że jest ona dla mnie po prostu smaczna. Tym bardziej jeśli jeszcze jest to łosoś to przygotowuję go z któregoś z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ i mogę być pewna, że wyjdzie smacznie.
OdpowiedzUsuń