Zielone gazpacho
28.6.15
4
Banalne
,
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
finger food
,
kuchnia hiszpańska
,
Kulinaria
,
ogórek
,
papryka
,
piknik
,
zupa
Od kilku dni mamy kalendarzowe lato i nawet u mnie temperatury są całkiem letnie. Mam nadzieję, że wszędzie tam gdzie mieszkacie temperatury są na tyle wysokie, że można chłodzić się zupą na zimno. My, wraz z Mopsem, Mirabelką i Gin, dla ochłody postanowiłyśmy przygotować jedną z najbardziej znanych zup na zimno - gazpacho. Tym razem miało to być jednak nie tradycyjne gazpacho, a jego "podkręcona" odmiana. zdecydowałam się przygotować zielone gazpacho z ogórka z dodatkiem chilli. Moje gazpacho wyszło bardzo "podkręcone", właśnie dzięki dużej ilości ostrej papryczki. Jednocześnie jest bardzo smaczne, zdrowe i orzeźwiające, a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Polecam wszystkim na upalne dni!
Składniki:
- 2 ogórki wężowe
- 1 zielona papryka
- 3 łodygi dymki
- 2 ząbki czosnku
- pół zielonej papryczki chilli
- sok z połowy cytryny
- garstka listków bazylii
- garstka listków mięty
- garstka listków pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa extra virgin
Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić, dymkę pokroić na plasterki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby dobrze się schłodził, na około 2-4 godziny. Przed podaniem dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać w niewielkich miseczkach przybrane jogurtem, oliwą, płatkami chilli, listkami mięty lub bazylii.
Smacznego!
O! też chciałam przygotować właśnie gazpacho z ogórka :) Świetne jest! :)
OdpowiedzUsuńBylo rewelacyjne, choc odrobine za ostre (z papryczka "birds eye" trzeba uwazac:)) ! Nawet moj facet sie zajadal, choc jak to facet woli miesko ;) Polecam wyprobowac!
UsuńKolor ma prześliczny :)
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia można się orzeźwić ;)
Usuń