Printfriendly

Kurczak z migdałami

Festiwal kuchni arabskiej dobiega końca, w czasie jego trwania udało mi się przygotować kilka nowych, ciekawych i bardzo smacznych dań z tej części świata. Kuchnia arabska jest niezmiernie bogata i zaskakująca. Wiele potraw chciałabym jeszcze wypróbować, ale chyba będą one musiały poczekać na kolejną edycje festiwalu. Dziś jeszcze chciałabym zaproponować pyszne danie z kurczaka z migdałami. Przepis na nie pochodzi z książki "Kuchnia Libańska", jest łatwy i szybki do przygotowania, a smakuje wprost wybornie! Gorąco polecam!

Kurczak z migdałami

Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 kubek ryżu
  • 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 500ml bulionu z kurczaka
  • 40g płatków migdałów
  • garść całych migdałów
  • sól i biały pieprz
  • oliwa do smażenia

Kurczak z migdałami

Przygotowanie:



W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Dodać ryż i przyprawy - wymieszać, smażyć przez minutę, następnie zalać bulionem, dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub do czasu aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby podlać wodą).
W międzyczasie pierś z kurczaka posmarować niewielką ilością oliwy, posolić i popieprzyć i grillować po kilka minut z każdej strony. Przełożyć na deskę, pozwolić chwilę ostygnąć, po czym pokroić na kawałki wielkości kęsa i dodać do ugotowanego ryżu.
Na suchej patelni uprażyć migdały (całe i płatki) po czym również dodać je do ryżu. Wszystko dokładnie wymieszać i natychmiast podawać.


Kurczak z migdałami

Smacznego!

V Festiwal Kuchni Arabskiej Mam smaka na kurczaka!

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie i przepiękne masz naczynie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wyglada pysznie, ale tez tak smakuje ;)
      A naczynie owszem bardzo fajne, sa do niego jeszcze taie male miseczki w ksztalcie lezki, jak widac u gory pierwszego zdjecia :) Przywiezione z Tunezji ;)

      Usuń
  2. właśnie też zwróciłam uwagę na naczynie ! Bardzo mi się spodobało ! Trochę z greckim klimatem, świetne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje:) Ciesze sie, ze sie podoba :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger