Printfriendly

Tajine z wołowiny

Mięsny wtorek

Dziś dobiega końca Festiwal Kuchni Arabskiej (na jakiś czas uwolnię was od przepisów z tej części świata, jednak nie opuszczę z Azji, ponieważ rozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine z wołowiny, czyli danie gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie. 
Więcej o tajine pisałam w zeszłym roku przy okazji wegetariańskiego tajine z ciecierzycy. W ubiegłym roku zrobiłam także wyborne tajine z baraniny, tym razem , głownie ze względu na K. postanowiłam wykonać to danie z wołowiny, która jak wiadomo idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy i długiego gotowania. Udusiłam ja z marchewka z dodatkiem śliwek i migdałów oraz aromatycznych przypraw tak charakterystycznych dla tej kuchni. Danie jest proste w przygotowaniu, choć dość długo się gotuje, to jest jego cecha charakterystyczna. Wołowina okazała się być bardzo smaczna, miękka, krucha, rozpływająca się w ustach. Polecam wypróbować takie połączenie, jeżeli nie macie naczynia do tagine, możecie zrobić je w wolnowarze, w naczyniu do casserole w piekarniku lub w rondlu o grubym dnie na palniku ostawionym na małą moc, wtedy należny sos od czasu do czasu zamieszać. Polecam!

Tajine z wołowiny

Składniki:
  • 500g wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 marchewki
  • 250-300ml bulionu wołowego
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • garść suszonych śliwek
  • garść płatków migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sol, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • świeża kolendra (opcjonalnie, do przybrania)

Tajine z wołowiny
Przygotowanie:


Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę na silnym ogniu przesmażyć pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje, przełożyć do tajine, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa, i dokładnie obtoczyć je w przyprawach (kminie, cynamonie, kardamonie, słodkiej i ostrej papryce, imbirze i kurkumie) oraz soli i pieprzu. Na patelnie dolać oliwy i gdy będzie mocno rozgrzana wrzucić mięso i chwilę smażyć, aż lekko zbrązowieje, mieszać od czasu do czasu, gdyż przyprawy będą przywierały. Przełożyć do tjine. 
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki dodać do tagine. Do naczynia wlać bulion oraz pomidory, wszystko delikatnie zamieszać. Naczynie postawić na elektrycznym palniku ustawionym na "3", przykryć i dusić przez około 1,5-2 godziny. Jeżeli będzie się za mocno gotowało zmniejszyć moc palnika na "2". Po tym czasie sprawdzić miękkość mięsa i marchewki. Dodać rozdrobnione na mniejsze kawałki śliwki oraz migdały i gotować przez kolejna godzinę lub półtorej, lub do miękkości mięsa i warzyw. Podawać z kuskusem lub arabskim chlebkiem.


Tajine z wołowiny

Smacznego


V Festiwal Kuchni Arabskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger