Kurczak Pasanda
Mięsny wtorek
W związku z trwająca akcją kulinarną Nameste kuchnia indyjska w najbliższym czasie będzie królowała na blogu, ponieważ należy ona do moich ulubionych kuchni świata i odkąd mieszkam na Wyspach zgłębiam jej tajniki. Dziś w związku z "Mięsnym Wtorkiem" chciałabym zaproponować przepis na pysznego, kurczaka pasanda w kremowym sosie z dodatkiem migdałów. Danie pochodzi z północnych Indii i Pakistanu. "Pasande" w języku urdu oznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie do tego dania wykorzystywano jagnięcinę, jednak obecnie najbardziej popularna jest pasanda z kurczaka lub krewetek. Mięso jest marynowane w jogurcie z chilli i innymi przyprawami, a następnie duszone z dodatkiem cebuli, migdałów i wielu przypraw. Danie jest wyśmienite, niezbyt ostre, kremowe i aromatyczne. Polecam!
Składniki:
- 4 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 4 nasiona zielonego kardamonu
- 6 ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2,5 laski cynamonu
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1 łyżka świeżego, startego imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 2 zielone papryczki chilli
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 100ml śmietany
- olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie:
W misce wymieszać jogurt z nasionami kminu, kardamonem, pieprzem, przyprawą garam masala, cynamonem, mielonymi migdałami, czosnkiem, imbirem, ostrą papryką i solą. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się masą jogurtową. Odstawić, aby się marynowało minimum 30 minut, najlepiej jednak około 2 godzin.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli. Dodać kurczaka w masie jogurtowej i dokładnie wymieszać z cebulą. Gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż kurczak będzie usmażony. Dodać posiekaną papryczkę chilli, świeżą kolendrę i wlać śmietanę. Wymieszać, zagotować ciągle mieszając. Podawać z ryżem lu chlebkiem nan przybrane świeżą kolendrą.
Smacznego!
hej, mam pytanie: piszesz gotowac kurczaka, az bedzie usmazony. Gotujemy czy smazymy w takim razie???
OdpowiedzUsuńHej! Faktycznie, może niewłaściwie to ujęłam, ponieważ kurczak gotuje się w tej zalewie jogurtowej jest raczej "duszony", chodziło mi tu o gotowanie go do czasu aż nie będzie surowy ;)
Usuń