Printfriendly

Kurczak Pasanda

Mięsny wtorek


W związku z trwająca akcją kulinarną Nameste kuchnia indyjska w najbliższym czasie będzie królowała na blogu, ponieważ należy ona do moich ulubionych kuchni świata i odkąd mieszkam na Wyspach zgłębiam jej tajniki. Dziś w związku z "Mięsnym Wtorkiem" chciałabym zaproponować przepis na pysznego, kurczaka pasanda w kremowym sosie z dodatkiem migdałów. Danie pochodzi z północnych Indii i Pakistanu. "Pasande" w języku urdu oznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie do tego dania wykorzystywano jagnięcinę, jednak obecnie najbardziej popularna jest pasanda z kurczaka lub krewetek. Mięso jest marynowane w jogurcie z chilli i innymi przyprawami, a następnie duszone z dodatkiem cebuli, migdałów i wielu przypraw. Danie jest wyśmienite, niezbyt ostre, kremowe i aromatyczne. Polecam!

Kurczak Pasanda

Składniki
  • 4 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 4 nasiona zielonego kardamonu
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2,5 laski cynamonu
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 100ml śmietany
  • olej słonecznikowy do smażenia

Kurczak Pasanda

 Przygotowanie

W misce wymieszać jogurt z nasionami kminu, kardamonem, pieprzem, przyprawą garam masala, cynamonem, mielonymi migdałami, czosnkiem, imbirem, ostrą papryką i solą. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się masą jogurtową. Odstawić, aby się marynowało minimum 30 minut, najlepiej jednak około 2 godzin. 
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli. Dodać kurczaka w masie jogurtowej i dokładnie wymieszać z cebulą. Gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż kurczak będzie usmażony. Dodać posiekaną papryczkę chilli, świeżą kolendrę i wlać śmietanę. Wymieszać, zagotować ciągle mieszając. Podawać  z ryżem lu chlebkiem nan przybrane świeżą kolendrą.

Kurczak Pasanda

Smacznego!

2 komentarze:

  1. hej, mam pytanie: piszesz gotowac kurczaka, az bedzie usmazony. Gotujemy czy smazymy w takim razie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Faktycznie, może niewłaściwie to ujęłam, ponieważ kurczak gotuje się w tej zalewie jogurtowej jest raczej "duszony", chodziło mi tu o gotowanie go do czasu aż nie będzie surowy ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger