Pumpkin Pie
Jak już kiedyś pisałam, dynia to wspaniałe warzywo i można przygotować z niej praktycznie wszystko - dodawać do dań wytrawnych jak i słodkich. Dziś postanowiłam przygotować takie słodkie danie - tradycyjne, amerykańskie ciasto z dynią - pumpkin pie. Pisałam wielokrotnie, że wypieki słabo mi się udają, jednak staram się, próbuję i piekę łatwiejsze ciasta. Pumpkin pie z pewnością się do nich zalicza, ciasto nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu i myślę, że każdy laik sobie z nim poradzi ;) Warto spróbować, bo efekt jest na prawdę bardzo smaczny, a przede wszystkim bardzo słodki, ale czyż deser nie powinien taki właśnie być? ;) Polecam!
Zajrzyjcie także do Gin i Malwiny, aby zobaczyć ich wersje placka z dynią.
Zajrzyjcie także do Gin i Malwiny, aby zobaczyć ich wersje placka z dynią.
Składniki:
Ciasto:
- 230g mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 115g zimnego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 2 jajka
- 200g pure z dyni*
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki białego cukru
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 350ml mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć w palcach i zacząć zagniatać, dodawać niewielkie ilości wody, tylko tyle, aby ciasto się związało. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wysypać kamykami do pieczenia lub grochem/fasolą. Piec 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Nadzienie - W misce rozbełtać jajka, dodać mus z dyni. W niewielkiej miseczce wymieszać cukier z przyprawami i solą, dodać do musu i dokładnie wymieszać, wlać mleko skondensowane i delikatnie wymieszać. Masę wylać na upieczony spód, wstawić do piekarnika i piec przez 35-45 minut lub do czasu aż masa się zetnie.
* Upieczoną dynię zmiksować
Smacznego!
U mnie w zasadzie to samo, tylko z czekoladą ;)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda cudownie, pysznie jesiennie :)