Sałatka z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami
11.4.16
2
Banalne
,
ciecierzyca
,
kapary
,
kasza jaglana
,
Kulinaria
,
sałatka
,
suszone pomidory
,
Szybkie (do pół godziny)
Kasza jaglana - bardzo popularna i modna w ostatnim czasie, ale chyba tylko w Polsce, tu na Wyspach nie ma jej w sklepach, można ją kupić tylko w polskich sklepach lub w dziale z polskimi produktami. To chyba najlepiej świadczy o tym, że kasza jaglana to wybitnie polskie szaleństwo;) Kasza jaglana jest ponoć niesamowicie zdrowa i dobra na wszystko i można z niej przygotować niemal każde danie (na słono i na słodko, a także koktajle (!)). Przez długi czas jej nie próbowałam, miałam do niej dystans, a wręcz niechęć. Ostatnio jednak dziewczyny zaproponowały przygotowanie sałatki z kaszy jaglanej i postanowiłam ją wreszcie kupić, wypróbować i przekonać się jaka faktycznie jest.
Okazało się, że w smaku jest raczej neutralna, i moim zdaniem bardzo podobna do kuskusu. Ponieważ kasza jest delikatna postanowiłam dodać do niej wyraziste i mocne dodatki, aby sałatka nabrała konkretnego smaku. Dlatego też przygotowałam sałatkę z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami, ciecierzycą i kaparami, bardzo mi smakowała i nawet K. zjadł chętnie i nie kręcił nosem;) Sałatki z kaszy jaglanej z pewnością będę powtarzać w rożnych wariacjach, gdyż sądzę, że będą one świetnie nadawać się do zabrania w pudełku do pracy;)
Zajrzyjcie do Malwiny, Zuzi i Chantel zobaczyć jakie wariacje na temat sałatki z kaszą jaglaną one przygotowały ;)
Zajrzyjcie do Malwiny, Zuzi i Chantel zobaczyć jakie wariacje na temat sałatki z kaszą jaglaną one przygotowały ;)
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej (woreczek)
- puszka ciecierzycy (400g)
- 2 łyżeczki drobnych kaparów
- słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (oliwę zachować)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kasze jaglana ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ostudzić.
W dużej misce wymieszać kaszę z odsączoną ciecierzycą, kaparami i pokrojonymi na drobne kawałki suszonymi pomidorami. Sałatkę podlać kilkoma łyżkami oliwy z zalewy z pomidorów, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i podawać.
Smacznego!
Ja też ostatnio bardzo polubiłam kaszę jaglaną. Kiedyś źle ją gotowałam i miała taki posmak. Gdy ją teraz wypłuczę, to jest łagodna w smaku i bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńJa nie płukałam, K. kupił mi w torebkach, które raczej słabo się płucze;) Trochę dziwnie pachniała podczas gotowania, ale potem była OK ;)
Usuń