Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką
Wege piątek
Dziś przygotowałam dla Was wspaniałe danie wegetariańskie - polecam je szczególnie fanom szpinaku, ale myślę że innym też ono zasmakuje. Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką kojarzy mi się z Grecją, gdzie te dwa główne składniki - ciasto filo i szpinak są niezwykle popularne. Dzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować o każdej porze roku! Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jest idealna jako zdrowa przekąska na lunch (do pracy lub szkoły), a może także stanowić dodatek do dania głównego np. jakiegoś mięsa. Polecam!
Składniki:
- 800g mrożonego szpinaku (siekanego)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200g fety
- kilka kawałków marynowanej papryki (200-250g), ewentualnie w oliwie
- 1 łyżeczka bazylii (użyłam suszonej)
- 2-3 łyżeczki mięty (użyłam suszonej)
- 2-3 łyżeczki natki pietruszki
- sól pieprz
- opakowanie gotowego ciasta filo w płatach
- 100g roztopionego masła
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć (najlepiej zostawić go na noc na sicie).
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać szpinak i chwilę smażyć, dodać zioła (bazylię, miętę i pietruszkę), dodać fetę i pokrojoną w niedużą kostkę paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać szpinak i chwilę smażyć, dodać zioła (bazylię, miętę i pietruszkę), dodać fetę i pokrojoną w niedużą kostkę paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tortownice o średnicy około 20-23cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem filo, tak aby wystawało poza brzegi. Każdą warstwę smarować roztopionym masłem, ułożyć około 8 warstw ciasta filo, zmieniając ich ułożenie, aby wystawały z każdej strony tortownicy.
Nałożyć farsz szpinakowy i przykryć wystającymi płatami ciasta. Posmarować jajkiem i piec w 180 stopniach przez około 30-45 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Odstawić ciasto, aby nieco przestygło (10-15 minut) i dopiero po tym czasie otworzyć tortownicę. Podawać na ciepło lub na zimno.
Nałożyć farsz szpinakowy i przykryć wystającymi płatami ciasta. Posmarować jajkiem i piec w 180 stopniach przez około 30-45 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Odstawić ciasto, aby nieco przestygło (10-15 minut) i dopiero po tym czasie otworzyć tortownicę. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Uwielbiam tarty z ciastem filo! Kradnę Ci kawałek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Częstuj się! :)
UsuńWygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuń