Żurek wielkanocny
Płynne czwartki
Żurek wielkanocny to w moim rodzinnym domu tradycyjna zupa jedzona podczas tych świąt. Najlepszy był oczywiście taki podawany w chlebie, dzięki czemu zyskiwał jeszcze głębszy i pełniejszy smak. Ja zaserwowałam dzisiejszy żurek na talerzu, ale gwarantuje, że jest on równie smaczny. Mój żurek przygotowałam na wywarze z wędzonej golonki gotowanym przez całą noc w wolnowarze ;) Czy możecie wyobrazić sobie smak i zapach tego rosołu? Coś niesamowitego! Dzięki takiej bazie żurek odznacza się niezwykle głębokim smakiem i wspaniałym aromatem. Polecam!
Składniki:
- 2 litry rosołu, bulionu lub wywaru z wędzonki (u mnie rosół z wędzonej golonki)
- 4 surowe kiełbaski (białe, ja użyłam lokalnych, brytyjskich kiełbasek z ziołami)
- 100-150g boczku
- 1 cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1-2 łyżeczki majeranku
- 0,5 litra zakwasu
- 0,5 łyżeczki chrzanu (opcjonalnie)
- sol, pieprz
- 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i powoli smażyć, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a boczek ładnie się przypiecze. Gdy na patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć aż się przyrumieni.
Bulion podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, dodać do niego przesmażony boczek z cebulą, białą kiełbasę, ziarna pieprzu, zmiażdżone ząbki czosnku i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Stopniowo dolewać dobrze wymieszany zakwas, aby żurek nie wyszedł za kwaśny i/lub zbyt gesty. Po dolaniu kolejnych porcji zupę zamieszać i próbować i tak aż do uzyskania pożądanego smaku. Wrzucić majeranek roztarty w dłoniach (opcjonalnie dodać także niewielka ilość chrzanu dla zaostrzenia smaku żurku) i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać z kiełbaskami i jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Uwielbiam żurek:)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda smakowicie.
Pozdrawiam.
Dziekuje! Byl pyszny ;)
UsuńUwielbiam żurek. Drugi rok będziemy gotować wegetariański i też jest pyszny, bo mi najbardziej zależy na kwaśnym smaku żuru.
OdpowiedzUsuńOwszem kwaskowy smak jest w żurku super, ale ten aromat wędzonki… mmm, wspaniały;)
Usuń