Szaszłyki z kurczaka i chorizo
10.6.17
17
Banalne
,
cebula
,
chorizo
,
drób
,
grill
,
grillowanie
,
Kulinaria
,
kurczak
,
mięso
,
papryka
,
Szybkie (do pół godziny)
Szaszłyki z kurczaka i chorizo |
Mam nadzieję, że u Was pogoda jest lepsza niż u mnie i w weekend będziecie odpoczywać i grillować. Jeżeli macie takie właśnie plany, to polecam Wam pyszne szaszłyki z kurczaka i chorizo! Wypróbowałam je jakiś czas temu i były rewelacyjne, z pewnością będę je przygotowywać na spotkania przy grillu. Szaszłyki z kurczaka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wyglądają niezwykle apetycznie, a smakują po prostu fantastycznie. Polecam!
Szaszłyki z kurczaka z chorizo
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka lub 3-4 wyfileowane udka
- 100g chorizo (użyłam pikantnego)
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oregano
- słodka, ostra i wędzona papryka
- sól, pieprz
Jak zrobić szaszłyki z chorizo
Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić na kawałki wielkości większego kęsa.
W misce dokładnie wymieszać oliwę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, oregano i papryki oraz sól i pieprz, dodać kawałki kurczaka, dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się przyprawami i odstawić na kilkanaście minut.
Chorizo pokroić na około półcentymetrowe plasterki.
Paprykę pokroić w dużą kostkę, a cebulę na ósemki.
Gdy kurczak się zamarynuje nadziewać szaszłyki - na szpadki nakłuwać po kolei kurczaka, chorizo, cebulę i paprykę i tak aż do zapełnienia szpadki.
Grillować na średnio rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe.
Szaszłyki z kurczaka i chorizo |
Robiłam bardzo podobne na wieczorek hiszpański. Chorizo dodaje mnóstwo smaku potrawom :)
OdpowiedzUsuńTak, to takie a la hiszpańskie szaszłyczki ;) Chorizo jest super, ja dodatkowo kupuje pikantne, dzięki czemu potrawy z nim przygotowane są bardziej wyraziste w smaku - tak jak lubię ;)
UsuńChorizo jest fajne na dosmaczenie potrawy :)
OdpowiedzUsuńTak, ale daje jej również charakterystycznego smaku ;) Idealnei komponuje się z kurczakiem ;)
UsuńWyglądają pysznie :) Dla mnie sezon grillowy to najlepszy czas w ciągu całego roku :) Mnóstwo pomysłów i różnorodnych udziwnień można wykorzystać :) Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziekuje:) Faktycznie czas grillowania jest super - mozna zjesc tyle roznych i pysznych rzeczy :)
UsuńBardzo apetyczne.Zwłaszcza pomysł z udkami. Taki prosty, a taki efektowny! Nigdy na to nie wpadłem :) dziękuje i na pewno wykorzystam przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł się podoba ;) Udka są lepsze, bo są soczyste i tak się nie wysuszają jak pierś;)
UsuńWyglądają przepysznie!! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńWyglądają wspaniale, chorizo uwielbiam. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię chorizo, ciesze się ze zainspirowałam - polecam i życzę smacznego! :)
UsuńBardzo dawno nie jadłam szaszłyków, a taka kompozycja musi być smakowita ;)
OdpowiedzUsuńOj, to koniecznie musisz nadrobić - szaszłyki to super rozwiązanie na pyszny obiad ;)
UsuńSuper przepis, podkradam go na wekendowe biwakowanie nad jeziorem.
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Bardzo się ciesze :) O to w końcu mi chodzi:) Mam nadzieje, ze wszystkim będzie smakowało :) Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń