sobota, 10 czerwca 2017

Szaszłyki z kurczaka i chorizo


szaszłyki na grilla
Szaszłyki z kurczaka i chorizo

Mam nadzieję, że u Was pogoda jest lepsza niż u mnie i w weekend będziecie odpoczywać i grillować. Jeżeli macie takie właśnie plany, to polecam Wam pyszne szaszłyki z kurczaka i chorizo! Wypróbowałam je jakiś czas temu i były rewelacyjne, z pewnością będę je przygotowywać na spotkania przy grillu. Szaszłyki z kurczaka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wyglądają niezwykle apetycznie, a smakują po prostu fantastycznie. Polecam! 

szaszłyki z drobiowe z chorizo

Szaszłyki z kurczaka z chorizo


Składniki
  • 2 piersi z kurczaka lub 3-4 wyfileowane udka
  • 100g chorizo (użyłam pikantnego)
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • słodka, ostra i wędzona papryka
  • sól, pieprz

jak zrobić szaszłyki na grilla

Jak zrobić szaszłyki z chorizo


Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić na kawałki wielkości większego kęsa. 


W misce dokładnie wymieszać oliwę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, oregano i papryki oraz sól i pieprz, dodać kawałki kurczaka, dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się przyprawami i odstawić na kilkanaście minut. 

Chorizo pokroić na około półcentymetrowe plasterki.

Paprykę pokroić w dużą kostkę, a cebulę na ósemki.

Gdy kurczak się zamarynuje nadziewać szaszłyki - na szpadki nakłuwać po kolei kurczaka, chorizo, cebulę i paprykę  i tak aż do zapełnienia szpadki.

Grillować na średnio rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe. 

grillowanie
Szaszłyki z kurczaka i chorizo

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Robiłam bardzo podobne na wieczorek hiszpański. Chorizo dodaje mnóstwo smaku potrawom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to takie a la hiszpańskie szaszłyczki ;) Chorizo jest super, ja dodatkowo kupuje pikantne, dzięki czemu potrawy z nim przygotowane są bardziej wyraziste w smaku - tak jak lubię ;)

      Usuń
  2. Chorizo jest fajne na dosmaczenie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale daje jej również charakterystycznego smaku ;) Idealnei komponuje się z kurczakiem ;)

      Usuń
  3. Wyglądają pysznie :) Dla mnie sezon grillowy to najlepszy czas w ciągu całego roku :) Mnóstwo pomysłów i różnorodnych udziwnień można wykorzystać :) Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje:) Faktycznie czas grillowania jest super - mozna zjesc tyle roznych i pysznych rzeczy :)

      Usuń
  4. Bardzo apetyczne.Zwłaszcza pomysł z udkami. Taki prosty, a taki efektowny! Nigdy na to nie wpadłem :) dziękuje i na pewno wykorzystam przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomysł się podoba ;) Udka są lepsze, bo są soczyste i tak się nie wysuszają jak pierś;)

      Usuń
  5. Wyglądają wspaniale, chorizo uwielbiam. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię chorizo, ciesze się ze zainspirowałam - polecam i życzę smacznego! :)

      Usuń
  6. Bardzo dawno nie jadłam szaszłyków, a taka kompozycja musi być smakowita ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to koniecznie musisz nadrobić - szaszłyki to super rozwiązanie na pyszny obiad ;)

      Usuń
  7. Super przepis, podkradam go na wekendowe biwakowanie nad jeziorem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Bardzo się ciesze :) O to w końcu mi chodzi:) Mam nadzieje, ze wszystkim będzie smakowało :) Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...