wtorek, 13 czerwca 2017

Tarta szpinakowa z ricottą



tarta ze szpinakiem
Tarta szpinakowa z ricottą

Na blogu pojawiło się ostatnio sporo zielonych, wiosennych przepisów, między innymi tarta z zielonymi warzywami czy zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym, oba dania gorąco polecam. Dziś natomiast postanowiłam przygotować kolejne danie ze szpinakiem, a mianowicie tartę szpinakową. Taka zielona tarta chodziła za mną już od dawna i miałam na nią ogromną ochotę. Tarta szpinakowa udała się wyśmienicie i stanowi wspaniałą przekąskę na piknik lub do pracy. Gorąco polecam! 


tarta szpinakowa 


Tarta szpinakowa


Składniki

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 110g zimnego masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Farsz:
  • 500g szpinaku (świeżego lub mrożonego, użyłam mrożonego)
  • 4-5 ząbków czosnku (lub więcej, w zależności od wielkości ząbków i smaku, pamiętajcie że szpinak lubi czosnek)
  • 1 nieduża cebula lub 2 szalotki bananowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • 250g serka ricotta
  • 3-4 jajka
  • masło i oliwa do smażenia

jak zrobić tartę szpinakową


Jak zrobić tartę szpinakową?


Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać wraz z solą. Masło pokroić w kostkę i dodać do ciasta, szybko ugnieść, aż mąka osiągnie konsystencje okruchów chleba (kruszonki), dolać wodę i zagnieść ciasto, aby było gładkie. Ciasto do tarty uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut.

Przygotowanie farszu:

Mrożony szpinak rozmrozić i osączyć.
Świeży szpinak umyć, przebrać i poodrywać ogonki. Udusić go na niewielkiej ilości wody, aż zwiędnie i zrobi się miękki. Przestudzić, a gdy będzie zimny, drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojoną cebulę (szalotkę). Dodać szpinak i chwilę smażyć, aby smaki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odstawić, aby przestygł.

Do miski wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać ser ricotta i wszytko dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa. Doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową oraz ostrą i słodką papryką. Nie żałujcie przypraw, ponieważ szpinak jest delikatny w smaku i trzeba go dobrze doprawić. Do masy serowej dodać przesmażony szpinak i wszystko dobrze wymieszać, aby powstała jednolita masa - farsz do tarty. 

Przygotowanie tarty szpinakowej:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć do naczynia do pieczenia tarty, ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na niego ryż, groch, fasolę lub specjalny ceramiczny groszek do pieczenia i piec przez 10 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Spód do tarty wyjąć, napełnić farszem szpinakowym. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec tartę szpinakową przez 25-30 minut lub do czasu aż farsz się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...