Tarta szpinakowa z ricottą
13.6.17
0
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie główne
,
Kulinaria
,
przekąska
,
skomplikowane
,
szpinak
Tarta szpinakowa z ricottą |
Na blogu pojawiło się ostatnio sporo zielonych, wiosennych przepisów, między innymi tarta z zielonymi warzywami czy zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym, oba dania gorąco polecam. Dziś natomiast postanowiłam przygotować kolejne danie ze szpinakiem, a mianowicie tartę szpinakową. Taka zielona tarta chodziła za mną już od dawna i miałam na nią ogromną ochotę. Tarta szpinakowa udała się wyśmienicie i stanowi wspaniałą przekąskę na piknik lub do pracy. Gorąco polecam!
Tarta szpinakowa
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 110g zimnego masła
- 1/3 szklanki zimnej wody
Farsz:
- 500g szpinaku (świeżego lub mrożonego, użyłam mrożonego)
- 4-5 ząbków czosnku (lub więcej, w zależności od wielkości ząbków i smaku, pamiętajcie że szpinak lubi czosnek)
- 1 nieduża cebula lub 2 szalotki bananowe
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- 250g serka ricotta
- 3-4 jajka
- masło i oliwa do smażenia
Jak zrobić tartę szpinakową?
Mąkę przesiać wraz z solą. Masło pokroić w kostkę i dodać do ciasta, szybko ugnieść, aż mąka osiągnie konsystencje okruchów chleba (kruszonki), dolać wodę i zagnieść ciasto, aby było gładkie. Ciasto do tarty uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut.
Przygotowanie farszu:
Mrożony szpinak rozmrozić i osączyć.
Świeży szpinak umyć, przebrać i poodrywać ogonki. Udusić go na niewielkiej ilości wody, aż zwiędnie i zrobi się miękki. Przestudzić, a gdy będzie zimny, drobno pokroić.
Mrożony szpinak rozmrozić i osączyć.
Świeży szpinak umyć, przebrać i poodrywać ogonki. Udusić go na niewielkiej ilości wody, aż zwiędnie i zrobi się miękki. Przestudzić, a gdy będzie zimny, drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojoną cebulę (szalotkę). Dodać szpinak i chwilę smażyć, aby smaki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odstawić, aby przestygł.
Do miski wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać ser ricotta i wszytko dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa. Doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową oraz ostrą i słodką papryką. Nie żałujcie przypraw, ponieważ szpinak jest delikatny w smaku i trzeba go dobrze doprawić. Do masy serowej dodać przesmażony szpinak i wszystko dobrze wymieszać, aby powstała jednolita masa - farsz do tarty.
Przygotowanie tarty szpinakowej:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć do naczynia do pieczenia tarty, ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na niego ryż, groch, fasolę lub specjalny ceramiczny groszek do pieczenia i piec przez 10 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Spód do tarty wyjąć, napełnić farszem szpinakowym. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec tartę szpinakową przez 25-30 minut lub do czasu aż farsz się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.