piątek, 9 czerwca 2017

Balsamiczny kurczak ze szparagami


kurczak ze szparagami
Balsamiczny kurczak ze szparagami

Korzystając z wciąż trwającego sezonu na szparagi przygotowałam kolejne danie z ich wykorzystaniem. Balsamiczny kurczak ze szparagami, to kolejna potrawa zaczerpnięta z książki Gino D'acampo - Pronto!, z której niedawno przygotowałam fantastyczną tarte z zielonymi warzywami. Podtytuł tej książki brzmi - "dania w 20 minut" i faktycznie autor przedstawia tam proste dania kuchni włoskiej, które można zrobić w mniej niż pół godziny. Do takich potraw należny także balsamiczny kurczak ze szparagami, a ponieważ uwielbiam nieskomplikowane i błyskawiczne w przygotowaniu dania postanowiłam przygotować go któregoś dnia po pracy. Przyrządzenie kurczaka ze szparagami zajmuje właściwie tyle czasu ile potrzeba, aby ugotował się ryż. Zdecydowanie polecam, szczególnie zabieganym i zapracowanym!


kurczak i szparagi

Balsamiczny kurczak ze szparagami


Składniki
  • kubek ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyka oleju sezamowego
  • 150-200g pieczarek
  • 300g zielonych szparagów
  • nasiona sezamu
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz

co na obiad z kurczaka


Jak przygotować kurczaka ze szparagami




Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

W misce wymieszać miód, ocet balsamiczny i olej sezamowy. Kurczaka pokroić w cienkie paski i dodać go do marynaty, odstawic na kilkanaście minut. 

W woku lub na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę przesmażyć szparagi, po chwili dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. 
Na patelnię wlać kurczaka wraz z marynatą i smażyć prze kolejne 10-15 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będzie surowe. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, dolać niewielką ilość wody. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć ziarnami sezamu.
Podawać z ryżem. 

jak przygotować kurczaka ze szparagami

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Szybkie, proste i smaczne - czego chcieć więcej :) Uwielbiam przepisy Gino!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, Gino ma faktycznie fajne, szybkie i proste przepisy, można go polubić, jednak nie wszystkie pomysły przypadły mi do gustu np. risotto z ryżu do mikrofalówki;)

      Usuń
    2. Takich pomysłów u niego nie widziałam i w sumie dobrze :) Ja na początku nie mogłam się do niego przekonać i okładki jego książek mocno mnie odpychały.

      Usuń
    3. Obecni kucharze, czy raczej autorzy książek kulinarnych muszą się lansować ;) jakby to oni byli ważniejsi, a nie ich przepisy ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...