Balsamiczny kurczak ze szparagami
9.6.17
4
kuchnia włoska
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
ocet balsamiczny
,
szparagi
,
Szybkie (do pół godziny)
,
Walentynki
Balsamiczny kurczak ze szparagami |
Korzystając z wciąż trwającego sezonu na szparagi przygotowałam kolejne danie z ich wykorzystaniem. Balsamiczny kurczak ze szparagami, to kolejna potrawa zaczerpnięta z książki Gino D'acampo - Pronto!, z której niedawno przygotowałam fantastyczną tarte z zielonymi warzywami. Podtytuł tej książki brzmi - "dania w 20 minut" i faktycznie autor przedstawia tam proste dania kuchni włoskiej, które można zrobić w mniej niż pół godziny. Do takich potraw należny także balsamiczny kurczak ze szparagami, a ponieważ uwielbiam nieskomplikowane i błyskawiczne w przygotowaniu dania postanowiłam przygotować go któregoś dnia po pracy. Przyrządzenie kurczaka ze szparagami zajmuje właściwie tyle czasu ile potrzeba, aby ugotował się ryż. Zdecydowanie polecam, szczególnie zabieganym i zapracowanym!
Balsamiczny kurczak ze szparagami
Składniki:
- kubek ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyka oleju sezamowego
- 150-200g pieczarek
- 300g zielonych szparagów
- nasiona sezamu
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
Jak przygotować kurczaka ze szparagami
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
W misce wymieszać miód, ocet balsamiczny i olej sezamowy. Kurczaka pokroić w cienkie paski i dodać go do marynaty, odstawic na kilkanaście minut.
W woku lub na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę przesmażyć szparagi, po chwili dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć przez kilka minut ciągle mieszając.
Na patelnię wlać kurczaka wraz z marynatą i smażyć prze kolejne 10-15 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będzie surowe. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, dolać niewielką ilość wody. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć ziarnami sezamu.
Na patelnię wlać kurczaka wraz z marynatą i smażyć prze kolejne 10-15 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będzie surowe. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, dolać niewielką ilość wody. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć ziarnami sezamu.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
Szybkie, proste i smaczne - czego chcieć więcej :) Uwielbiam przepisy Gino!
OdpowiedzUsuńTak, Gino ma faktycznie fajne, szybkie i proste przepisy, można go polubić, jednak nie wszystkie pomysły przypadły mi do gustu np. risotto z ryżu do mikrofalówki;)
UsuńTakich pomysłów u niego nie widziałam i w sumie dobrze :) Ja na początku nie mogłam się do niego przekonać i okładki jego książek mocno mnie odpychały.
UsuńObecni kucharze, czy raczej autorzy książek kulinarnych muszą się lansować ;) jakby to oni byli ważniejsi, a nie ich przepisy ;)
Usuń