Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana |
Młoda kapusta zasmażana nieodłącznie kojarzy mi się z wiosną i domem rodzinnym, a od jakiegoś czasu to dla mnie także symbol polskiego stołu. Kiedyś nie przywiązywałam do tego takiej uwagi, ale po kilku latach na obczyźnie, tęskni się za takimi smakami. Tu gdzie mieszkam w miarę możliwości staram się odtwarzać polskie potrawy, nie wiem jednak czy to kwestia produktów, klimatu czy nieco innej obróbki, ale dania tak dobrze znane z domu tutaj smakują nieco inaczej. Mam jednak nadzieje, ze polska młoda kapusta z mojego przepisu będzie smakowała tak jak u mamy. Zapraszam!
Młoda kapusta zasmażana
Składniki:
- 1 mała młoda kapusta (ok. 700-800g)
- 150g wędzonego boczki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- pieprz
- mały pęczek koperku (dwie garście)
Przygotowanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na zimną patelnię, ustawić na małym gazie i powoli smażyć, aby tłuszcz się wytopił i powstały ładnie przyrumienione skwareczki.
W międzyczasie młodą kapustę przekroić na 4 części i poszatkować na grubsze paski, głąba wyciąć i wyrzucić. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą (do połowy wysokości kapusty), przykryć i zagotować. Gdy kapusta się zagotuje, zmniejszyć ogień i powoli gotować - dodać sól, cukier oraz ocet. Gotować przez kilkanaście minut lub do czasu aż kapusta będzie miękka, jędrna ale nie rozgotowana.
W czasie gdy kapusta się gotuje, przygotować zasmażkę. Do przesmażonego boczku dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli. Jeżeli na patelni nie zostało zbyt dużo tłuszczu z boczku, dodać łyżkę masła, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aby mąka się równo rozprowadziła i aby nie powstały grudki. Dolać nieco wody z gotującej się kapusty, smażyć i mieszać, aby powstał gęsty sos, jeżeli jest zbyt gęsty dolać nieco więcej wody. Zasmażkę wlać do gotującej się kapusty, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę.
Zasmażaną młodą kapustę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz w razie potrzeby cukrem i sokiem z cytryny - kapusta powinna być lekko słodko-kwaśna. Pod sam koniec gotowania dodać koperek, wymieszać i podawać. Młoda kapusta świetnie komponuje się np. z kotletem schabowym ale także z knedlami z truskakami!
Smacznego!
najlepsza młoda kapusta :) robię ją tak samo :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
Fajnie, cieszę się że podtrzymujemy tradycję :)
UsuńCzysta klasyka. Kto nie jadł, nie wie co traci ;)
OdpowiedzUsuńDokladnie tak! :)
Usuń