Jajecznica z ziemniakami
26.6.16
11
bez glutenu
,
jajecznica
,
jajka
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
Szybkie (do pół godziny)
,
śniadanie
,
ziemniaki
Jajecznica z ziemniakami?! Tak! Mnie początkowo takie połączenie również wydawało się dziwne, jednak postanowiłam je wypróbować i … takie śniadanie okazało się bardzo smaczne i sycące. Gorąco polecam spróbować takiej jajecznicy - z pewnością Wam zasmakuje! Pomysł na takie śniadanie dodaję do wciąż jeszcze trwającego Festiwalu Kuchni Arabskiej.
Przepis na taką jajecznicę znalazłam w książce "Olives, Lemons and Za'atar".
Składniki:
- 1 średnia biała cebula drobno posiekana
- 1 duża zielone papryczka chilli drobno posiekana (opcjonalnie)
- 3-4 młode ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki
- 6 jajek
- 0,5-0,75 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (ja ucieram je w moździerzu)
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i przesmażyć na niej cebulę aż się zeszkli. Dodać zieloną papryczkę chili (jeżeli używacie, osobiście bardzo polecam ją dodać, można nieco mniejszą ilość, ale dzięki niej jajecznica będzie nieco bardziej wyrazista) i chwilę smażyć. Dodać ziemniaki, rozprowadzić je równomiernie na patelni i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż będą miękkie.
W misce roztrzepać jajka i wymieszać je z pieprzem, zielem angielskim, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.
Gdy ziemniaki będą miękkie lekko je posolić i wlać jajka. Smażyć, co chwilę mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy.
Podawać z arabskim płaskim chlebkiem (zastąpiłam go podpieczoną w piekarniku tortillą - sprawdziła się bardzo dobrze), pomidorami i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Zaskakujesz!!! W zyciu bym na to nie wpadła. Wśród wielu osób rosół z ziemniakami jest kontrowersyjny ale jajko z ziemniakami? Szok chyba spróbuje:)
OdpowiedzUsuńCieszé sie, ze udaje mi sie zaproponowac cos nowego, ciekawego i niespotykanego ;) Ale rosol z ziemniakami... nie bardzo ;) Polecam bo jajecznica jest bardzo smaczna ;)
UsuńA co myslisz o wersji z ugotowanymi wczesniej ziemniakami pokrojonymi w plasterki?
OdpowiedzUsuńMysle ze tez sie sprawdzi;) Mozesz najpierw przesmazyc nieco ziemniaki, zeby zrobily sie zlociste, a potem wbic jajka, to moze byc nawet jeszcze fajniejsze, dzieki tej skorupce na przypieczonych ziemniaczkach :)
UsuńBrzmi pysznie! Ale nigdy nie wpadłabym na takie połączenie, dla mnie zaskoczeniem była już jajecznica z pomidorami, choć okazała się mega pyszna :) ale człowiek uczy się czegoś nowego każdego dnia :D
OdpowiedzUsuńPowaznie, nie znalaz jajecznicy z pomidorami? :) Taka jajecznica po podstawa latem:) A poza tym do jajecznicy mozna dodac prawie wszystko - polecam pogrzebac na blogu, znajdziesz jeszcze pare innych ciekawych opcji na jajecznice :)
UsuńJa uwielbiam rosól z zuemniakami:) a w tym roku mlode ziemniaki smakuja mi wyjatkowo co nigdy nie dojadalam ziemniakow podczas obiadu. Teraz chuba moglabym jesc gołe:) takie zachcianki;)
OdpowiedzUsuńChyba*** sory za literowki
UsuńSpoko, ja w ogole nie przepadam za ziemniakami w zupie, zazwyczaj je zostawiam i wyjadem inne rzeczy;) Ale bardzo lubie mlode, ugotowane z maselkiem ;)
UsuńRosół z ziemniakami jadłam i jest ok :) a Twoja jajecznica chyba dla mnie :) bo jajecznicy nie lubię samej, ale jajko z ziemniakami już tak. Więc chyba odpowiedź na moje smaki :)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam spróbować, myślę że Ci zasmakuje ;)
Usuń