Zupa marchewkowa z selerem naciowym
16.6.16
4
Banalne
,
bez glutenu
,
kuchnia arabska
,
kuchnia libańska
,
Kulinaria
,
marchewka
,
seler naciowy
,
szybkie
,
zupa
Płynne czwartki
Kuchnia libańska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, dlatego też dziś postanowiłam przygotować libańską zupę marchewkową z selerem naciowym. Połączenie marchewki z selerem naciowym okazało się rewelacyjne, a zupa niezwykle smaczna. Potrawa ta jest także niezwykle prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet największy kulinarny laik;) Polecam!
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 5-6 marchewek
- 1 kostka bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę, selera naciowego pokrojonego w plasterki i marchewkę pokrojoną w kostkę lub plasterki, aby szybciej się ugotowała. Warzywa smażyć przez kilka - kilkanaście minut aż nieco zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Wkruszyć kostkę bulionową o zalać wodą, tak aby zakryć warzywa. Gotować na większym ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, dokładnie zmiksować, w razie potrzeby podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawać.
Smacznego!
Jak aromatycznie, zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Cieszę się, że się podoba ;)
UsuńTeż bardzo lubię kuchnię libańską, a tej zupy akurat nie znałam. Ale masz śliczną paterę na zdjęciu! :)
OdpowiedzUsuńTo już kolejna wersja zupy marchewkowej i muszę przyznać bardzo smaczna:) Fajnie, że podoba Ci się moja zastawa ;)
Usuń