Potrawka z ciecierzycy
15.6.16
5
Banalne
,
bez glutenu
,
ciecierzyca
,
kuchnia arabska
,
kuchnia turecka
,
Kulinaria
,
szybkie
Nadal pozostajemy w klimatach arabskich. Dziś chciałabym zaproponować potrawkę z ciecierzycy. Ciecierzyca stanowi bardzo ważny element tej kuchni i można spotkać ją w bardzo wielu potrawach. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, w związku z czym idealnie nadaje się ono na późny obiad robiony w pośpiechu.
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 2 puszki ciecierzycy (480g po odsączeniu)
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- jogurt (opcjonalnie)
- oliwa i masło do smażenia
Przygotowanie:
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło, przesmażyć na niej przyprawy - ziarna kolendry, kminu rzymskiego i kopru włoskiego, gdy zaczną wydobywać się z nich aromaty dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
Gdy cebula lekko zbrązowieje dodać słodką paprykę, wlać pomidory, dodać cukier i wsypać odsączoną ciecierzycę. Wszystko gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Dodać pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Natychmiast podawać oprószone natką pietruszki z łyżką jogurtu.
Smacznego!
Apetyczna :)
OdpowiedzUsuńJadłam,jest super
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze smakowala :)
UsuńPrzepis fajny, ale błąd w opisie. "Klimaty arabskie"? Turcja nie jest krajem arabskim i kuchnia turecka nie jest arabską, jest bardzo wiele różnic pomiędzy nimi. Nie jest to złośliwy komentarz, jedynie uwaga, ponieważ opis przepisów i nazwy/pochodzenie potraw są również ważne. Oprócz tego, potrawka smaczna.
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga:)
Usuń