Printfriendly

Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca


Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca

To już przedostatni dzień Festiwalu Kuchni Arabskiej w związku z czym postanowiłam przygotować proste, ale bardzo smaczne i sycące danie z kurczaka z ryżem z dodatkiem ciecierzycy i orzechów nerkowca. Jest to danie resztkowe, można do niego wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia czy mięso rosołowe (wtedy należny bardziej doprawić ryż z dodatkami podczas smażenia). Potrawa jest prosta, smaczna i aromatyczna i bardzo sycąca. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie ;) 


Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca

Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca



Składniki
  • 2-3 wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie mięso rosołowe*)
  • kawałek laski cynamonu (około 2-3 centymetrów)
  • 2 ziarna zielonego kardamonu
  • 2 goździki
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • kubek ugotowanego ryżu (może być nieco więcej)
  • 1 łyżeczka przyprawy libańskiej siedem smaków
  • 200g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól, pieprz


Przygotowanie


Udka z kurczaka włożyć do garnka lub głębokiej patelni, zalać wodą, tak aby zakrywała mięso, dodać laskę cynamonu, kardamon i goździki i gotować przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie ugotowane. Kurczaka odcedzić i przestudzić. Gdy przestygnie pokroić go na kawałki wielkości kęsa.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ryż i chwilę go przesmażyć, dodać przyprawę libańską siedem smaków, sól i pieprz oraz kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, aby pokryło się przyprawami. Dodać ciecierzycę, kolendrę i orzechy nerkowca, wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać i natychmiast podawać. 

* Jeżeli używacie mięsa rosołowego najpierw przesmażcie na patelni cynamon, kardamon i goździki, aż zaczną pachnieć, następnie dodajcie ryż i pozostałe przyprawy, dzięki temu danie nabierze smaku i aromatu.

Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca

Smacznego!

Kuchnia arabska przepisy

4 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger