Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca
To już przedostatni dzień Festiwalu Kuchni Arabskiej w związku z czym postanowiłam przygotować proste, ale bardzo smaczne i sycące danie z kurczaka z ryżem z dodatkiem ciecierzycy i orzechów nerkowca. Jest to danie resztkowe, można do niego wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia czy mięso rosołowe (wtedy należny bardziej doprawić ryż z dodatkami podczas smażenia). Potrawa jest prosta, smaczna i aromatyczna i bardzo sycąca. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie ;)
Kurczak z ryżem, ciecierzycą i orzechami nerkowca
Składniki:
- 2-3 wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie mięso rosołowe*)
- kawałek laski cynamonu (około 2-3 centymetrów)
- 2 ziarna zielonego kardamonu
- 2 goździki
- 2 garście orzechów nerkowca
- kubek ugotowanego ryżu (może być nieco więcej)
- 1 łyżeczka przyprawy libańskiej siedem smaków
- 200g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka z kurczaka włożyć do garnka lub głębokiej patelni, zalać wodą, tak aby zakrywała mięso, dodać laskę cynamonu, kardamon i goździki i gotować przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie ugotowane. Kurczaka odcedzić i przestudzić. Gdy przestygnie pokroić go na kawałki wielkości kęsa.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ryż i chwilę go przesmażyć, dodać przyprawę libańską siedem smaków, sól i pieprz oraz kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, aby pokryło się przyprawami. Dodać ciecierzycę, kolendrę i orzechy nerkowca, wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać i natychmiast podawać.
* Jeżeli używacie mięsa rosołowego najpierw przesmażcie na patelni cynamon, kardamon i goździki, aż zaczną pachnieć, następnie dodajcie ryż i pozostałe przyprawy, dzięki temu danie nabierze smaku i aromatu.
* Jeżeli używacie mięsa rosołowego najpierw przesmażcie na patelni cynamon, kardamon i goździki, aż zaczną pachnieć, następnie dodajcie ryż i pozostałe przyprawy, dzięki temu danie nabierze smaku i aromatu.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńI takie jest - polecam! :)
UsuńUwielbiam to danie.
OdpowiedzUsuńja również ;)
Usuń