Wątróbka na sposób libański z sumakiem
28.6.16
10
bez glutenu
,
granat
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
mięso
,
podroby
,
Szybkie (do pół godziny)
,
wątróbka
Mięsny wtorek
Wątróbka to dość specyficzny rodzaj mięsa i nie każdy ją lubi, a szkoda, bo jest smaczna, zdrowa, tania i szybka w przygotowaniu. Ja nigdy nie miałam z nią problemow - jadłam ją jako dziecko i nie kręciłam nosem, lubię ją teraz. Od czasu do czasu przygotowuje ją mój tata z cebulką lub z jabłkami i jest bardzo smaczna. Dziś postanowiłam sięgnąć ponownie do kuchni arabskiej i przygotować wątróbkę na sposób libański - na kwaśno z dodatkiem sumaku, soku z granatów i cytryną. Tak przygotowana wątróbka jest bardzo smaczna i ma ciekawy, kwaskowy posmak, który bardzo dobrze do niej pasuje. Polecam, szczególnie na przełamanie niechęci do tego mięsa.
Składniki:
- 400g wątróbki drobiowej
- 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (ucieram w moździerzu)
- oliwa z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka sumaku
- 1 łyżka syropu z granatów
- 1-2 łyżki soku z cytryny (lub do smaku)
- sól, pieprz
- natka pietruszki, ziarenka granatu do przybrania
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć i oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć pieprzem, cynamonem i zielem angielskim, wymieszać i odstawić.
W miseczce wymieszać sumak z 3-4 łyżkami gorącej wody, syropem z granatów i sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę.
Dodać wątróbkę i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż zetnie się z wierzchu. Wlać sumak z wodą i dodatkami, posolić i wymieszać. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez kilka kolejnych minut (5-8 w zależności od wielkości kawałków) - do czasu aż wątróbka nie będzie krwista w środku.
Podawać z pitą lub innym arabskim chlebkiem, oprószoną natką pietruszki i/lub pestkami granatu.
Smacznego!
Pyszna propozycja obiadowa u Ciebie :) Super :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze sie podoba ;) Mam nadzieje ze wyprobujesz ;)
UsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńI taka tez jest ;)
UsuńJa lubie tradycyjną z cebulką ale zimną juz:) nie jadlam chyba kilka lat, nawet nie umialabym zrobic, surowa wyglada dosc odpychająco.
OdpowiedzUsuńSurowa faktycznie wyglada srednio ;) i mowiac szczerze to byla chyba moja pierwsza watrobka, ktora przygotowalam samodzielnie;) ale jak widac dalam rade :) Watrobke robi sie latwo i szybko ;)
UsuńWątróbkę uwielbiam, a sumak też niedawno polubiłam, więc danie dla mnie.
OdpowiedzUsuńW takim razie danie w sam raz dla Ciebie ;)
UsuńBoskie danie, ja lubie zawinac to wszystko w pieczywo lavash i zjesc caly ten pyszny balagan na raz :D
OdpowiedzUsuńWlasnie na chlebku jest podana, ale nie zawinieta, zeby bylo widac co jest w srodku :)
Usuń