Zapiekanka z kiszonej kapusty
5.10.16
13
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie główne
,
kapusta
,
kiszona kapusta
,
kuchnia węgierska
,
Kulinaria
,
mięso mielone
,
skomplikowane
,
zapiekanka
Mięsny wtorek
W związku z akcją kuchni węgierskiej organizowaną przez Mirabelkę, postanowiłam przygotować bardzo smaczną zapiekankę z kapusty kiszonej z dodatkiem mięsa mielonego i ryżu. Gdy przeczytałam przepis, takie połączenie wydawało mi się dziwne, nie byłam do niego przekonana, ale postanowiłam je wypróbować. Nie byłam wiedziałam jak to wszystko będzie się komponowało, ale zapiekanka z kiszonej kapusty okazała się zaskakująco smaczna, połączenie kapusty z ryżem i śmietaną jest rewelacyjne. Objadałam się tą zapiekanką przez dwa dni. Gorąco polecam ją na jesienne kolacje dla większej grupy głodomorów. Jednocześnie muszę dodać, że zapiekanka z kiszonej kapusty nie zalicza się do dań lekkich, jest dość tłusta ze względu na dużą ilość użytej do jej przyrządzenia śmietany, a także mięsa i kiełbasy. Mimo tego jest bardzo smaczna, sycąca i zdecydowanie "warta grzechu", ponieważ jest przepyszna ;) Polecam!
Danie przygotowałam w ramach akcji kulinarnej kuchni węgierskiej wraz z Mirabelką.
Danie przygotowałam w ramach akcji kulinarnej kuchni węgierskiej wraz z Mirabelką.
Składniki:
- 600g kiszonej kapusty
- 150g ryżu długoziarnistego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 500g mięsa mielonego (mieszanego)
- 150g pikantnej kiełbasy (użyłam chorizo)
- 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
- 300ml śmietany
- sól, pieprz
- masło
Przygotowanie:
Kapustę opłukać, w razie potrzeby nieco posiekać.
Na patelni roztopić 2 łyżki masła i przesmażyć na nim kiszoną kapustę, do czasu aż zmięknie, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody lub soku z kiszonej kapusty.
W garnku roztopić nieco masła, dodać ryż i przesmażyć go aż się zeszkli, zalać wodą (ostrożnie) i gotować aż będzie al dente.
Na patelni roztopić kolejną porcję masła i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Patelnię zdjąć z ognia, dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać z cebulą. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem i postawić z powrotem na palniku. Przykryć i dusić przez kilkanaście minut.
Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć warstwę kapusty, polać ją kilkoma łyżkami śmietany. Wyłożyć połowę mięsa mielonego, na nim ułożyć pokrojone w plastry jajka ugotowane na twardo (jeśli używacie) i kiełbasę pokrojoną w plasterki, a następnie przykryć to warstwą ryżu. Wyłożyć kolejną warstwę kiszonej kapusty, zalać ją śmietaną, wyłożyć pozostałą część mięsa, kiełbasy i ryżu, na wierzchu wykończyć warstwą kapusty. Zalać ją pozostałą częścią śmietany, oprószyć papryką. Jeżeli nie macie tak wysokiego naczynia ograniczcie się do jednej warstwy tzn. kapusta - mięso, jajka, kiełbasa, ryż - kapusta.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30-40 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Natychmiast podawać.
Smacznego!
Ciekawe połączenie smaków :) Na pewno wypróbuje, bo uwielbiam kiszoną kapustę, a w zapiekance jeszcze jej nie spotkałam. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam http://olacz.blogspot.com
OdpowiedzUsuńTak połączenie smaków jest bardzo interesujące, tak jak napisałam w poście, nie byłam do nich przekonana, ale efekt okazał się rewelacyjny! Zdecydowanie polecam, szczególnie jeżeli lubisz kiszoną kapustę! Ja chyba też po raz pierwszy jadłam ją w postaci zapiekanki i bardzo mi zasmakowała ;)
UsuńJa mam taką fazę ostatnio na kiszone, że szok! Kapuśniak mam aktualnie w domu. Przepis z www.kcalmar.com . POlecam, jako inspirację:)
OdpowiedzUsuńHehe, gdybyś był kobietą pomyślałabym, że jesteś w ciąży ;) A tak serio kiszonki są bardzo dobre, a ta zapiekanka jest rewelacyjna! Polecam!
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPzdr,
Patrycja
Jak pisalam w poscie, rowniez jadlam cos takiego po raz pierwszy, ale efekt przeszedl moje oczekiwania - zapiekanka jest bardzo smaczna. Polecam, jest idealna na jesienno-zimowe obiado-kolacje ;)
UsuńCiekawe, nawet bsrdzo.
OdpowiedzUsuńWypróbuję
Ciesze sie :)
UsuńJak zobaczyłam tytuł posta to wiedziałam od razu, że muszę to sprawdzić ;) Nie słyszałam nigdy o zapiekance z kiszonej kapusty. I po doczytaniu do końca wiem dlaczego - to kuchnia węgierska, której zupełnie nie znam. Jednak kiszoną kapustę uwielbiam, więc chętnie przetestuję tę propozycję :)
OdpowiedzUsuńJa wlasnie powoli staram sie poznawac te kuchnie i musze przyznac, ze bywa ona zaskakujaca. Jezeli lubisz kiszona kapuste to z pewnoscia zasmakuje Ci to danie ;) Polecam! :)
UsuńWygląda świetnie! Aż strach myśleć, jak dobrze smakuje - tym bardziej, że wszystkie skłądniki zapiekanki po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSmakuje równie dobrze jak wygląda;) Zdecydowanie polecam wypróbować ;)
Usuńoo ciekawa zapiekanka,u mnie wszyscy lubimy kapustę,pewni i najmłodszemu by posmakowała
OdpowiedzUsuń