Węgierska zupa gulaszowa
6.10.16
6
długotrwałe (kilka godzin/dni)
,
kuchnia węgierska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
mięso
,
papryka
,
pomidory
,
wolnowar
,
wołowina
,
zupa
Płynne czwartki
Przedstawiam Wam kolejne danie kuchni węgierskiej, tym razem jest to tradycyjna, węgierska zupa gulaszowa. Prawdziwą zupę gulaszową przyrządza się na żywym ogniu w kociołku zwanym bograczem. Ja miałam plan ugotowania jej w ten sposób podczas mojego ostatniego pobytu na działce, jednak mieliśmy tyle innych pomysłów na jedzenie, że na tradycyjny węgierski kociołek jakoś zabrakło czasu. Zdecydowałam się jednak przygotować go w domu w wolnowarze. Zupa gulaszowa przygotowana w ten sposób udała się wyśmienicie, mięso długo i powoli duszone było miękkie i aromatyczne. Polecam przyrządzenie jej w ten sposób, jeśli jednak nie macie wolnowara, zupę można jak najbardziej przygotować w zwykłym garnku na palniku lub "dusić" w odpowiednim naczyniu w piekarniku.
Węgierska zupa gulaszowa
Składniki:
- 600g wołowiny
- 1 duża cebula
- 0,5 łyżeczki kminku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 papryki
- 1 pomidor
- 100-150ml przecieru pomidorowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 300g ziemniaków
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sól
- 1-2 suszone papryczki chilli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- oliwa/masło do smażenia
Jak zrobić węgierską zupę gulaszową?
Na głębokiej patelni rozgrzać masło lub oliwę i przesmażyć na niej cebulę aż się zeszkli. Dodać kminek, rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę przesmażyć. Zdjąć z ognia, dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać. Dodać mięso, posolić i przesmażyć, aż mięso się przyrumieni.
Przełożyć do wolnowara, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Zalać wodą, na tyle aby pokryć warzywa, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy. Przykryć i dusić przez 3-4 godziny na wysokim grzaniu.
Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz przecier pomidorowy i gotować przez kolejne 2-3 godziny.
Następnie dodać pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki i paprykę pokrojoną w paski. Dusić przez kolejne 2-3 godziny lub do czasu aż papryka i inne warzywa będą miękkie.
W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podawać z ulubionym pieczywem.
Przełożyć do wolnowara, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Zalać wodą, na tyle aby pokryć warzywa, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy. Przykryć i dusić przez 3-4 godziny na wysokim grzaniu.
Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz przecier pomidorowy i gotować przez kolejne 2-3 godziny.
Następnie dodać pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki i paprykę pokrojoną w paski. Dusić przez kolejne 2-3 godziny lub do czasu aż papryka i inne warzywa będą miękkie.
W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Zupka wygląda bardzo apetycznie! Lubię tego typy jedzenie w jesienne dni.
OdpowiedzUsuńJuż na sam widok mnie rozgrzewa :)
Pozdrawiam
Dziękuję:) Ja też bardzo lubię tego typu zupy o tej porze roku ;)
UsuńMiałam kilka podejść do zupy gulaszowej i nigdy nie wyszła mi zbyt dobra... Zawsze czegoś jej brakowało... Twoja wygląda tak pysznie, że chyba skuszę się na jeszcze jedną próbę! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam wyprobowac :) Mam nadzieje, ze ta prypadnie Ci do gustu, trzeba jednak pamietac aby ja dobrze doprawic, jednak to wszystko do wlasnego smaku ;)
UsuńDania jednogarnkowe, to zdecydowanie moje smaki... uwielbiam wszelkie gulasze, lecza czy inne "kociołki". Minus takich dań... jak się pojawiają na stole, to najpewniej oznacza, że za oknem już zimno i plucha ;)
OdpowiedzUsuńTak, dania jednogarnkowe sa bardzo smaczne i proste do przygotowania :) Ja lubie jesien, nawet te deszczowa, a takie dania sprawiaja, ze lubie ja jeszcze bardziej ;)
Usuń