Printfriendly

Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim

Wege piątek


Gdy zobaczyłam przepis na jajka zapiekane z papryką w cieście francuskim w książce "Jerusalem", o której już wspominałam przy okazji jajek sadzonych na jagnięcinie  i pasty z buraków z za'atarem, od razu wiedziałam, że szybko pojawi się ona na moim stole. I tak też się stało. Taka mini zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna. Świetnie sprawdzi się zarówno na domową kolacje, jak i na imprezę jako mała przekąska. Kolorowa, upieczona papryka wspaniale współgra z zapieczonym jajkiem i chrupiącym ciastem francuskim. Polecam! 



Składniki

  • 3-4 kolorowe papryki
  • 2-3 czerwone cebule
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • garść natki pietruszki (może być więcej jeśli lubicie)
  • garść świeżej kolendry
  • gotowe ciasto francuskie dobrej jakości (rozwałkowane)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 1 jajko roztrzepane do smarowania ciasta
  • sol,pieprz



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski szerokości około 1cm 
Cebule obrać i pokroić w ósemki.
Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać z tymiankiem, przyprawami (tymiankiem i kolendra) oliwą i solą. Przełożyć je na blachę do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i piec przez około 35 minut. W czasie pieczenia można kilka razy zamieszać. Warzywa powinny być miękkie, ale nie przypieczone.
Gdy warzywa będą upieczone, dodać do nich świeże zioła (natkę pietruszki i kolendrę), doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto pokroić na kwadraty 10-15cm, brzegi (ok 1cm) posmarować roztrzepanym jajkiem, środkową część ciasta posmarować niewielką ilością śmietany. 
Placki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie układać na nich upieczoną paprykę, tak aby brzegi ciasta posmarowane jajkiem nie były zakryte, natomiast na środku, w farszu z papryki zrobić wgłębienie, w które będzie później wbijane jajko.
Placuszki piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie blachę wyjąć z pieca i na środek każdego placuszka delikatnie wbić jajko. Blachę włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 5-7 minut lub do czasu aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Jajka trzeba uważnie pilnować, ponieważ moment za długo zostawione w gorącym piekarniku sprawi, że żółtko również się zetnie.  
Jajko przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pozostałymi ziołami. Natychmiast podawać.



Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Kocham takie potrawy. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje, idealne na miły i smaczny początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje! Moze byc na sniadanie, obiad czy kolacje, a takze idealne na przekaske ;)

      Usuń
  3. Mniam, mega pysznie wygląda! Super zdjęcia, zachęcają, żeby od razu zabrać się do roboty i to zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje:) Ciesze sie, ze zdjecia sie podobaja ;)

      Usuń
  4. nowy wymiar sadzonego. Lubię to ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, fajnie powiedziane ;) A na dodatek jakie pyszne to sadzone ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger