Jedzonko do pracy #58
Witajcie!
Rozpoczęło się astronomiczne lato, niestety niezbyt to odczuwam, bo u mnie było wczoraj 11 stopni. Dlatego też do pracy zabrałam nie tylko wiosenną frittatę, ale także rozgrzewającą potrawkę z ciecierzycy.
Mam nadzieję, że moja dzisiejsza propozycja przypadnie Wam do gustu i jeżeli nie teraz (wiem jakie upały panują w Polsce), to może na jesieni wrócicie do mojego przepisu;)
Zapraszam do lektury, a ja idę szykować się do kolejnej wycieczki po Szkocji.
Frittata ze szparagami i zielonym groszkiem
Lunch:
Potrawka z ciecierzycy z ryżem
Jedzonko do pracy |
Przygotowanie potrawki z ciecierzycy:
W rondelku roztopić łyżkę masła z łyżką oliwy i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i drobniutko pokrojoną papryczkę chilli. Smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie. Dodać przyprawy: 3 ziarna zielonego kardamonu, 1 łyżkę przyprawy curry, szczyptę kurkumy. Wszystko dokładnie wymieszać, wsypać ciecierzycę z puszki (odsączoną), podlać niewielką ilością wody i dusić przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dodać kilka czubatych łyżek jogurtu naturalnego (2/3 szklanki) i czubatą łyżkę chatney'u z mango. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Ta potrawka z ciecierzycy wygląda wręcz przepysznie! I jak fajnie kolor żółty skomponował się z pudełeczkiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje :) Musze przyznac, ze ten zestaw jest pyszny, a ze zdjecia jestem nawet zadowolona :)
UsuńWygląda pysznie 😊
OdpowiedzUsuń