Surówka z kapusty pekińskiej
27.6.17
2
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
kapusta pekińska
,
Kulinaria
,
ogórek
,
papryka
,
pomidory
,
rzodkiewka
,
sałata
,
surówka
Lato nieodłącznie kojarzy mi się z lekkimi i soczystymi surówkami. Jedną z takich surówek jest niewątpliwie surówka z kapusty pekińskiej. Moja mama nazywa tę surówkę "śmieciówką", ponieważ można do niej dodawać dowolne warzywa, takie które akurat mamy pod ręką. Bardzo dobrze sprawdza się, gdy mamy za dużo warzyw i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Czy też tak macie, że nie możecie oprzeć się kupowaniu tych wszystkich pięknych i kolorowych warzyw? :)
Dziś przedstawiam jedną z wersji surówki z pekinki, która idealnie nadaje się do letnich obiadów, a także świetnie komponuje się z mięsami z grilla.
Zajrzyjcie także do Mopsika, po jej pomysł na letnią sałatkę ;)
Składniki:
- 1 kapusta pekińska*
- 2 czerwone papryki
- pęczek rzodkiewek
- 0,5 ogórka wężowego
- 3-4 pomidory
- 1 czerwona cebula lub pęczek dymki
- sól, pieprz
Dressing:
- 50ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 papryczka chilli drobno posiekana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kapustę pekińską podzielić - poodrywać liście. Z każdego liścia wykroić głąba, zostawić tyko miękką część. Liście kapusty pekińskiej poszatkować i wrzucić do dużej miski.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę.
Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki, jeżeli chcecie aby sałatka miała bardziej wyrazistą strukturę.
Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Pokrojone warzywa dodać do poszatkowanej kapusty.
Przygotować dressing - wszystkie składniki dressingu umieścić w niewielkim słoiczku i energicznie potrząsnąć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można także dodać nieco więcej soku z cytryny i/lub cukru w zależności czy chcemy aby surówka była bardziej kwaśna, czy bardziej słodka.
Surówkę zalać dressingiem, delikatnie wymieszać i podawać.
* Postanowiłam do wpisów od czasu do czasu dodawać dopiski, w których będziecie mogli znaleźć informacje dotyczące produktów dostępnych w UK, angielskie nazwy niektórych składników, cen w tutejszych sklepach, a także brytyjskich odpowiedników polskich artykułów, które wykorzystuję do przygotowania moich potraw. Mam nadzieje, ze ten pomysł się Wam spodoba? Dajcie znać co o tym sadzicie?
*Kapusta pekińska ang. chinese leaf lattuce, cena za sztukę w markecie £1.25 (Asda, Tesco, Sainsbury's) widziałam także w polskim sklepie (!) £1.49, nie rozumiem sensu sprowadzania przez polskie sklepy produktów dostępnych na tutejszym rynku, jednak o polskich sklepach i ich asortymencie napiszę w osobnym poście.
------------------------------------
* Postanowiłam do wpisów od czasu do czasu dodawać dopiski, w których będziecie mogli znaleźć informacje dotyczące produktów dostępnych w UK, angielskie nazwy niektórych składników, cen w tutejszych sklepach, a także brytyjskich odpowiedników polskich artykułów, które wykorzystuję do przygotowania moich potraw. Mam nadzieje, ze ten pomysł się Wam spodoba? Dajcie znać co o tym sadzicie?
*Kapusta pekińska ang. chinese leaf lattuce, cena za sztukę w markecie £1.25 (Asda, Tesco, Sainsbury's) widziałam także w polskim sklepie (!) £1.49, nie rozumiem sensu sprowadzania przez polskie sklepy produktów dostępnych na tutejszym rynku, jednak o polskich sklepach i ich asortymencie napiszę w osobnym poście.
Smacznego!
Lubię taką surówkę, u nas, jak wiesz można kupić z beczki taką surówkę nawet, tak jak kiszoną kapustę.
OdpowiedzUsuńNa prawdę? Nie wiedziałam! Ale przecież kapusta pekińska szybko więdnie i taka surówka nawet na drugi dzień nie jest już taka fajna?
Usuń