Surówka z kalarepki z marchewką
25.6.17
6
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
jabłko
,
kalarepa
,
Kulinaria
,
marchewka
,
surówka
Surówka z kalarepki z marchewką |
Lato w pełni, a wraz z nim mnóstwo sezonowych warzyw. Jednym z nich jest kalarepka, której smak pamiętam z dzieciństwa. Wtedy jadłam ją surową, pokrojoną w plasterki przez babcię, lub po prostu przygryzałam jak jabłko. Dziś postanowiłam przygotować surówkę z kalarepki z marchewką. Surówka jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania, a smakuje wybornie, jest lekka i orzeźwiająca, idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub dań z grilla. Polecam!
Zajrzyjcie także do Mopsika, Malwiny, Pati i Ani, aby zobaczyć ich pomysły na wykorzystanie kalarepki.
Zajrzyjcie także do Mopsika, Malwiny, Pati i Ani, aby zobaczyć ich pomysły na wykorzystanie kalarepki.
Składniki:
- 1 średnia kalarepka (~300g)
- 1 średnia marchewka
- 1 jabłko
- dymka (2-3 łodygi)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalarepkę, marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Starte warzywa i jabłko przełożyć do dużej miski, dodać pokrojoną w cienkie plasterki dymkę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Twoja z pewnością bardzo by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńTak, do obiadu musi byc jakies warzywo, a najlepiej taka wyrazista i soczysta surowka ;)
UsuńUwielbiam takie proste, sezonowe surówki. Z kalarepką najlepsze, bo lekko chrupiące ;)
OdpowiedzUsuńDokladnie! 5 minut roboty, a salatka jest pyszna, lekka i orzezwiajaca :)
UsuńMniam, zrobię nam taką do następnego obiadu :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze :)
Usuń