Pieczone bataty faszerowane chorizo
Faszerowane bataty robiłam po raz pierwszy, ale były tak pyszne, że zdecydowanie będą pojawiały się częściej na moim stole. Dziś przygotowałam pieczone bataty faszerowane chorizo z dodatkiem czarnej fasoli i awokado. Mocno przyprawiony i nieco pikantny farsz wspaniale komponuje się z delikatnymi i lekko słodkimi batatami. Danie jest tak smaczne i sycące, że nie potrzeba do niego nic więcej, żadnych dodatków, sosów, czy innych ulepszaczy. Gorąco polecam!
Pieczonego batata przygotowałyśmy w ramach wspólnego gotowania wraz z Mopsikiem, Pati i Mirabelką. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na pieczone słodkie ziemniaki.
Pieczonego batata przygotowałyśmy w ramach wspólnego gotowania wraz z Mopsikiem, Pati i Mirabelką. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na pieczone słodkie ziemniaki.
Składniki:
- 4 mniejsze słodkie ziemniaki (bataty)
- 150-200g chorizo (najlepiej pikantne)
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka czarnej fasoli w zalewie (u mnie kartonik)
- pół puszki kukurydzy
- pół awokado
- słodka i ostra papryka
- mielona kolendra
- mielony kmin rzymski
- oregano, bazylia
- płatki chilli
- sól, pieprz
- żółty ser
- świeża kolendra i chilli do przybrania
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 60 minut, lub do czasu aż będą miękkie (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka).
Chorizo obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na zimną patelnię i powoli smażyć na niewielkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi a chorizo przyrumieni. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystko smażyć do czasu aż cebula się zeszkli.
Czarną fasolę i kukurydzę odcedzić i dodać do chorizo, chwilę smażyć, delikatnie mieszając. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką słodką i ostrą, przyprawami kolendrą i kminem rzymskim oraz ziołami - oregano i bazylią. Zdjąć z ognia.
Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć je z piekarnika i pozwolić chwilę ostygnąć. Przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć farsz, nie musi to być zrobione dokładnie, część farszu może zostać na skórce. Farsz przełożyć do usmażonego chorizo, rozdrobnić widelcem i wymieszać z mięsem i warzywami.
Tak przygotowaną masą napełnić ziemniaki, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem, oprószyć papryką i wstawić do piekarnika na 10-15 minut, aby farsz się zagrzał, a ser rozpuścił.
Zapieczone bataty udekorować awokado pokrojonym w kostkę, świeżą kolendrą i świeżym chili.
Natychmiast podawać.
Smacznego!
Bardzo kolorowe i smakowite danie!
OdpowiedzUsuńO tak! Bylo pyszne ! :)
UsuńNaprawdę przyciągają wzrok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń