Printfriendly

Pieczone bataty faszerowane chorizo


faszerowany słodki ziemniak

Faszerowane bataty robiłam po raz pierwszy, ale były tak pyszne, że zdecydowanie będą pojawiały się częściej na moim stole. Dziś przygotowałam pieczone bataty faszerowane chorizo z dodatkiem czarnej fasoli i awokado. Mocno przyprawiony i nieco pikantny farsz wspaniale komponuje się z delikatnymi i lekko słodkimi batatami. Danie jest tak smaczne i sycące, że nie potrzeba do niego nic więcej, żadnych dodatków, sosów, czy innych ulepszaczy. Gorąco polecam!
Pieczonego batata przygotowałyśmy w ramach wspólnego gotowania wraz z Mopsikiem, Pati i Mirabelką. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na pieczone  słodkie ziemniaki.



faszerowany batat

Składniki: 


  • 4 mniejsze słodkie ziemniaki (bataty)
  • 150-200g chorizo (najlepiej pikantne)
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czarnej fasoli w zalewie (u mnie kartonik)
  • pół puszki kukurydzy
  • pół awokado
  • słodka i ostra papryka
  • mielona kolendra
  • mielony kmin rzymski
  • oregano, bazylia
  • płatki chilli
  • sól, pieprz
  • żółty ser
  • świeża kolendra i chilli do przybrania

slodki ziemniak faszerowany chorizo

Przygotowanie: 


Ziemniaki umyć, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 60 minut, lub do czasu aż będą miękkie (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka).

Chorizo obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na zimną patelnię i powoli smażyć na niewielkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi a chorizo przyrumieni. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystko smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. 

Czarną fasolę i kukurydzę odcedzić i dodać do chorizo, chwilę smażyć, delikatnie mieszając. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką słodką i ostrą, przyprawami kolendrą i kminem rzymskim oraz ziołami - oregano i bazylią. Zdjąć z ognia.

faszerowany batat

Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć je z piekarnika i pozwolić chwilę ostygnąć. Przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć farsz, nie musi to być zrobione dokładnie, część farszu może zostać na skórce. Farsz przełożyć do usmażonego chorizo, rozdrobnić widelcem i wymieszać z mięsem i warzywami. 
Tak przygotowaną masą napełnić ziemniaki, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem, oprószyć papryką i wstawić do piekarnika na 10-15 minut, aby farsz się zagrzał, a ser rozpuścił. 
Zapieczone bataty udekorować awokado pokrojonym w kostkę, świeżą kolendrą i świeżym chili.

Natychmiast podawać.

słodki ziemniak faszerowany


Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger