poniedziałek, 27 listopada 2017

Tort kanapkowy



tort kanapkowy
Tort kanapkowy

Tort kanapkowy po raz pierwszy zobaczyłam jakiś czas temu i stwierdziłam, że pięknie się prezentuje i będę musiała kiedyś go zrobić. Przedsięwzięcie może wydawać się nieco skomplikowane, ale w rzeczywistości tort kanapkowy nie jest trudny do przygotowania. Przy robieniu tortu kanapkowego jest sporo zabawy, ale efekt końcowy jest zdecydowanie wart odrobiny wysiłku. Taka potrawa świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, wspaniale upiększy i urozmaici stół. 
Jak to z tortami bywa dodatki i dekoracja zależą wyłącznie od weny kucharza. Ja przygotowałam mój torcik kanapkowy z dwoma różnymi masami - z tuńczyka z dodatkiem zielonego ogórka i wędzonego łososia z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Całość świetnie się prezentuje i oczywiście smakuje równie ciekawie. Polecam! 


tort kanapkowy

Tort kanapkowy


Składniki: 


  • 6 kromek miękkiego chleba (użyłam tostowego wieloziarnistego)*
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 opakowania serka kremowego (~300g)
  • opakowanie wędzonego łososia (~150-200g)
  • 2 łyżki majonezu
  • musztarda
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • zielony ogórek
  • rzodkiewki
  • kapary



Jak zrobić tort kanapkowy?




Tuńczyka odcedzić i przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać dwie łyżki serka kremowego, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić.

W niedużej miseczce wymieszać majonez z musztardą (do smaku).

Od chleba odkroić skórki i ułożyć dwie kromki (lub więcej, w zależności od tego jaki duży tort chcecie przygotować) obok siebie na talerzu na którym torcik będzie serwowany. 

Na chleb nałożyć pierwszą warstwę - pastę z tuńczyka, na nim ułożyć plastry świeżego ogórka. Przykryć kolejną warstwą chleba. 
Chleb posmarować serkiem kremowym, na nim ułożyć warstwę wędzonego łososia, skropić sokiem z cytryny i ułożyć plastry jajek ugotowanych na twardo, jajka posmarować sosem majonezowo - musztardowym.
Przykryć warstwę pieczywa. Cały torcik posmarować serkiem kremowym, delikatnie wygładzić. 
Tort dowolnie udekorować wędzonym łososiem, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem, kaparami itp. 

Przed podaniem tort dobrze jest schłodzić.





-------------------------

*Ilość składników zależy oczywiście od tego jak duży tort chcecie przygotować.

Smacznego!

Kuchnia skandynawska 2017

2 komentarze:

  1. Do tej pory, robiłam tylko taki w wersji mini, muszę zrobić taki na jakąś okazję, bo zdecydowanie jestem po wytrawnej stronie mocy, więc taki dla mnie lepszy niż słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, to zupełnie tak jak ja ;) Mój torcik nie był wcale duży, ale też myślę o jakimś takim ciut większym na jakąś imprezę. Myślę, że super będzie prezentował się na stole ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...