Printfriendly

Aromatyczna zupa buraczkowa






Bardzo lubię różnego rodzaju aromatyczne potrawy i przeglądając książkę Scandilicious trafiłam na taką właśnie wspaniałą zupę buraczkową z imbirem. Zupa jest niesamowicie aromatyczna dzięki takim przyprawom jak anyż, jałowiec, ziele angielskie, a ostrości i charakteru nadaje jej spora ilość imbiru. Taka zupa fantastycznie wpisuje się w jesienno - zimową atmosferę, jest lekka, a jednocześnie cudownie rozgrzewająca. Aromatyczny krem z buraczków kojarzy mi się także ze świętami oraz właśnie ze Skandynawią, chyba głównie przez owoce jałowca użyte w przepisie. 
Gorąco polecam tę pyszną, aromatyczną zupę buraczkową - jestem pewna że każdemu poprawi humor! :) 


Aromatyczna zupa buraczkowa

Składniki: 


  • 1 cebula posiekana w drobną kostkę
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka owoców jałowca
  • kila ziarenek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • około 3 cm świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
  • 500g ugotowanych buraczków (użyłam gotowych - 1 opakowanie), pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka wódki lub ginu
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki do przybrania
  • szczypiorek do przybrania (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie: 



W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę, czosnek, marchewkę i selera naciowego. Smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy - anyż, jałowiec, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i imbir, wymieszać i chwilę smażyć. Jeżeli warzywa mają zbyt sucho podlać niewielką ilością wody. Dodać buraki, zalać bulionem, dodać ocet winny, wódkę lub gin, sól i pieprz, przykryć i zagotować, po czym zmniejszyć gaz i powoli gotować przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka. 
Z zupy wyłowić przyprawy i dokładnie ją zmiksować (mikserem ręcznym lub kielichowym). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie imbirem. W razie potrzeby podgrzać i podawać przybraną śmietana lub jogurtem i/lub szczypiorkiem.


Smacznego!


Kuchnia skandynawska 2017

10 komentarzy:

  1. Smakowita zupa!
    Uwielbiam takie jesienne rozgrzewające potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. O :) z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio mam wielką ochotę na buraki, więc chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) W takim razie polecam tę zupkę, szczególnie jeśli lubisz aromatyczne przyprawy takie jak anyż ;)

      Usuń
  4. Ciekawa jestem jak smakuje z tymi wszystkimi aromatycznymi przyprawami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje rewelacyjnie! :) Jeżeli tylko lubisz takie przyprawy to zdecydowanie polecam! Jest pyszna ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger