Aromatyczna zupa buraczkowa
Bardzo lubię różnego rodzaju aromatyczne potrawy i przeglądając książkę Scandilicious trafiłam na taką właśnie wspaniałą zupę buraczkową z imbirem. Zupa jest niesamowicie aromatyczna dzięki takim przyprawom jak anyż, jałowiec, ziele angielskie, a ostrości i charakteru nadaje jej spora ilość imbiru. Taka zupa fantastycznie wpisuje się w jesienno - zimową atmosferę, jest lekka, a jednocześnie cudownie rozgrzewająca. Aromatyczny krem z buraczków kojarzy mi się także ze świętami oraz właśnie ze Skandynawią, chyba głównie przez owoce jałowca użyte w przepisie.
Gorąco polecam tę pyszną, aromatyczną zupę buraczkową - jestem pewna że każdemu poprawi humor! :)
Aromatyczna zupa buraczkowa
Składniki:
- 1 cebula posiekana w drobną kostkę
- 1 marchewka obrana i pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 2 gwiazdki anyżu
- kilka owoców jałowca
- kila ziarenek ziela angielskiego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- około 3 cm świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
- 500g ugotowanych buraczków (użyłam gotowych - 1 opakowanie), pokrojonych na mniejsze kawałki
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżka wódki lub ginu
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana lub jogurt grecki do przybrania
- szczypiorek do przybrania (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę, czosnek, marchewkę i selera naciowego. Smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy - anyż, jałowiec, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i imbir, wymieszać i chwilę smażyć. Jeżeli warzywa mają zbyt sucho podlać niewielką ilością wody. Dodać buraki, zalać bulionem, dodać ocet winny, wódkę lub gin, sól i pieprz, przykryć i zagotować, po czym zmniejszyć gaz i powoli gotować przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka.
Z zupy wyłowić przyprawy i dokładnie ją zmiksować (mikserem ręcznym lub kielichowym). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie imbirem. W razie potrzeby podgrzać i podawać przybraną śmietana lub jogurtem i/lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Smakowita zupa!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jesienne rozgrzewające potrawy.
Tak, zupa jest fantastyczna! :)
UsuńMusi być pyszna
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjna! Polecam!
UsuńO :) z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! jest pyszna!
UsuńOstatnio mam wielką ochotę na buraki, więc chętnie wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńJa również :) W takim razie polecam tę zupkę, szczególnie jeśli lubisz aromatyczne przyprawy takie jak anyż ;)
UsuńCiekawa jestem jak smakuje z tymi wszystkimi aromatycznymi przyprawami :)
OdpowiedzUsuńSmakuje rewelacyjnie! :) Jeżeli tylko lubisz takie przyprawy to zdecydowanie polecam! Jest pyszna ;)
Usuń