Pulpeciki w sosie curry
Przyprawa curry kojarzy się bardziej z Azją nią Skandynawią, jednak pulpeciki w sosie curry są niezwykle popularne na północy Europy. Egzotyczne przyprawy takie jak curry zostały sprowadzone do Szwecji w XVII wieku na statkach powracających z Indii Zachodnich. Dlatego też w wielu skandynawskich przepisach można spotkać się z kardamonem, cynamonem czy imbirem. Inną niezwykle popularną, a jednocześnie egzotyczną przyprawą wykorzystywaną w kuchni skandynawskiej jest szafran i kminek, wykorzystywany w wielu wypiekach, a także do aromatyzowania serów.
W związku z powyższym nie należy dziwić się połączeniu tradycyjnych szwedzkich pulpecików z sosem curry. Taka kompozycja jest niezwykle smaczna i aromatyczna i jestem pewna, że zasmakuje każdemu! Gorąco polecam wypróbować!
W związku z powyższym nie należy dziwić się połączeniu tradycyjnych szwedzkich pulpecików z sosem curry. Taka kompozycja jest niezwykle smaczna i aromatyczna i jestem pewna, że zasmakuje każdemu! Gorąco polecam wypróbować!
Pulpeciki w sosie curry
Składniki:
Na pulpety
- 500g mięsa mielonego mieszanego (wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100ml mleka
- 30g maki
- 1 łyżka przyprawy curry w proszku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 2 jajka
- 2 liście laurowe
Na sos
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawy curry w proszku (użyłam średnio pikantnej, dzięki czemu sos był wyrazisty w smaku)
- 2 łyżki maki
- 100ml śmietany
- 1 por
- 2 marchewki
- 2 jabłka
Jak przygotować pulpeciki w sosie curry?
Przygotowanie pulpecików:
W dużej misce dokładnie wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać mleko, mąkę, przyprawę curry, łyżeczkę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wbić jajka, dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać mięso przez około 5 minut aż będzie lekkie i "puszyste".
W większym garnku zagotować wodę z liściem laurowym i łyżeczką soli. W międzyczasie zwilżyć dłonie zimną wodą i uformować niewielkie pulpeciki. Klopsiki wrzucić do gotującej się wody i gotować przez około 15-20 minut. Jeżeli pulpecików jest dużo, należy je gotować na raty. Gdy pulpeciki się ugotują wyłowić je łyżką cedzakową, a wodę z gotowania zachować do przyrządzenia sosu! Nie wylewać!
Przygotowanie sosu:
W rondlu lub na głębokiej patelni roztopić łyżkę masła z oliwą i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać przyprawę curry i chwilę smażyć. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać i podlać niewielką ilością wody z gotowania pulpetów, mieszać do czasu aż masa będzie gładka, w razie potrzeby dolać nieco więcej wywaru. Gdy masa będzie gładka, dolać więcej wywaru, aby powstał średniej gęstości sos. Zagotować i przez chwilę dusić na niedużym ogniu. Dodać pokrojoną w grubsze plasterki marchewkę i pora oraz jabłka pokrojone w ósemki. Gotować do czasu aż marchewką będzie miękka. Dodać pulpeciki i gotować jeszcze przez chwilę, aby klopsiki się podgrzały. Pod koniec gotowania dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki wystarczy go chwilę pogotować, aby odparował, jeżeli jest zbyt gęsty - należy podlać wywarem z gotowania pulpetów.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
100% moich smaków :) pycha!!
OdpowiedzUsuńSuper! W takim razie polecam na obiad :)
UsuńTak, ja robiłam kiedyś skandynawską sałatkę ziemniaczaną z curry. Pulpeciki z takim sosem chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńO taka sałatka też może być fajna ;) A te pulpeciki na prawdę polecam, są pyszne ;)
Usuń