Printfriendly

Sałatka z kurczaka i ogórka w sosie sezamowym



sałatka tajska
Sałatka z kurczaka i ogórka

Kuchnia tajska, to jedna z moich ulubionych kuchni świata. Cały czas planuję wyprawę w tamtą część świata, a w międzyczasie sama próbuję odtworzyć południowo - azjatyckie smaki. Gdy trafiłam na przepis na sałatkę z kurczaka i ogórka postanowiłam ją wypróbować, jednak czytając przepis, byłam do niej nastawiona nieco sceptycznie. Wydawała mi się niezbyt porywająca - dwa składniki, plus sos - nic nadzwyczajnego. Nie mogłam się jednak bardziej mylić! Ta banalna sałatka z kurczaka i ogórka jest fantastyczna w smaku! Sos robi tu całą robotę, ponieważ jest niezwykle aromatyczny, słodko-kwaśny, lekko pikantny - po prostu pyszny! Sałatka jest lekka, a jednocześnie sycąca, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy (jest jedzona na zimno, wiec nie trzeba martwić się o jej podgrzewanie - szukanie mikrofalówki). Już ją przetestowałam w wersji na wynos i muszę przyznać, że świetnie się sprawdziła. 
Kuchnia tajska zdecydowanie potrafi zaskakiwać! Koniecznie polecam wypróbować to danie!


sałatka z kurczaka i ogórka

Sałatka z kurczaka i ogórka w sosie sezamowym


Składniki: 

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub mięso z rosołu*)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 biała cebula
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  • 1 zielony ogórek wężowy
  • sól, pieprz
Sos:
  • 3 łyżki pasty sezamowej - tahini
  • wywar z gotowania piersi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łodygi dymki pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • kawałek (2cm) świeżego imbiru startego na drobnej tarce(opcjonalnie suszony imbir w proszku)
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moździerzu
  • 1 łyżka brązowego cukru
Do przybrania:
  • dymka
  • sos sweet-chilli
  • pieprz syczuański 

tajska sałatka z kurczaka

Jak przygotować sałatkę z kurczaka i ogórka?


Piersi z kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą, na tyle, aby przykryła mięso i warzywa. Dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, obrany i rozgnieciony ząbek czosnku, ziarna pieprzu, liść laurowy i doprawić niewielką ilością soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, lub do czasu aż nie będzie surowe. W czasie gotowania zdjąć szumowiny, które się wytworzą. Ugotowanego kurczaka wyjąć z wody i odłożyć na talerz. Wywar zostawić! Nie wylewać!

*Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać mięso z rosołu. Wtedy należny pominąć ten etap, a do przygotowania sosu wykorzystać nieco rosołu. 

Przygotowanie sosu:


Pastę sezamową włożyć do niedużego garnka i dolać niewielką ilość wywaru z gotowania piersi z kurczaka (lub rosołu), dokładnie wymieszać. (W zależności od tego jaką konsystencje ma pasta sezamowa trzeba dolać odpowiednią ilość wywaru, moja pasta miała prawie stała konsystencje, dlatego musiałam dolać dużo wywaru. Pasta sezamowa (tahini) powinna być jednak półpłynna, wtedy wystarczy kilka łyżek wywaru). Do pasty sezamowej dodać sos sojowy, ocet ryżowy, dymkę, imbir, pieprz syczuański i cukier. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku - sos powinien być słodko - kwaśny i lekko pikantny. Jeżeli sos jest zbyt "tępy" od pasty sezamowej należy dolać nieco więcej wywaru i doprawić do smaku octem, sosem sojowym i cukrem. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki wystarczy go chwilę pogotować, aby odparował. 

Przygotowanie sałatki:


Ogórka dokładnie umyć i częściowo obrać ze skórki (pasek obrać, pasek skórki zostawić, itd). Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pestki. Najlepiej zrobić to łyżeczką do herbaty. Ogórka przekroić na pół, po czym pokroić wzdłuż na długie niezbyt cienkie plastry. 
Pierś z kurczaka pokroić pod kątem w plastry grubości około 0,5cm (dobrze, aby pierś z kurczaka i kawałki ogórka były podobnej długości).
Sałatkę układać na indywidualnych talerzach. Kilka plastrów ogórka ułożyć na talerzu, na nim ułożyć pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, na niej kolejne kilka plastrów ogórka. Wszystko polać sosem sezamowym, udekorować dymką i sosem sweet-chilli. 
Podawać na zimno.

sałatka z sosem sezamowym

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zamiast Tahini bo akurat nie mialem uzylem masla orzechowego. Wyszlo takie podkrecone Satay :) yum yum.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, moze byc maslo orzechowe, najwazniejsze ze ci smakowalo :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger