Sałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa
21.11.17
4
Banalne
,
buraki
,
kuchnia skandynawska
,
kuchnia szwedzka
,
por
,
sałatka
,
Sylwester
,
Szybkie (do pół godziny)
,
ziemniaki
Sałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa |
Kuchnia skandynawska charakteryzuje się prostotą, a jednocześnie wyrazistymi, często kwaśnymi smakami. Jednym z takich bardzo prostych, a zarazem efektownych dań jest sałatka warstwowa. Dziś przygotowałam sałatkę ziemniaczano-buraczkową, która idealnie nadaje się do wykorzystania pozostałych z obiadu ugotowanych ziemniaków. Kwaskowy dressing nadaje jej specyficznego smaku. W oryginalnym przepisie proponowano użycie marynowanych buraków, jednak w znacznie mniejszej ilości, ja użyłam sporej ilości zwykłych, gotowanych buraków. Sałatka jest równie smaczna, a fakt, że została przygotowana z dressingiem na bazie oliwy, a nie z majonezem sprawia, że jest lekka i delikatna. Zdecydowanie polecam!
Sałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa
Składniki:
- kilka ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plasterki*
- kilka ugotowanych buraków (użyłam gotowych) pokrojonych w niedużą kostkę
- por pokrojony w cienkie półplasterki
- natka pietruszki
- kapary
- oliwa z oliwek
- ocet ryżowy lub winny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę warstwową?
Przygotować dressing:
W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę z octem w proporcjach 3:1, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby oliwa przeszła aromatem czosnku. W międzyczasie ułożyć sałatkę.
Przygotowanie sałatki warstwowej:
W szklanej misce układać warstwami ziemniaki, buraki i pora. Warzywa skropić połową dressingu. Pora można oprószyć solą i pieprzem.
Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, buraków i pora (oprószyć solą i pieprzem), wykończyć warstwą ziemniaków. Ziemniaki skropić pozostałym dressingiem, przybrać natką pietruszki oraz kaparami.
Sałatkę warstwową schłodzić przed podaniem.
---------------------
*Ilość ziemniaków, jak i pozostałych składników zależy w głównej mierze od naczynia w jakim będziecie układać sałatkę. Jeżeli naczynie jest niewielkie, potrzebnych będzie mniej składników, jeżeli natomiast macie dużą miskę, warzyw powinno być odpowiednio więcej, aby można było ułożyć chociaż dwie warstwy na całej powierzchni.
Smacznego
Prosta i smaczna, takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńOtóż to! :)
UsuńProste składniki, ale jakie efektowne podanie!
OdpowiedzUsuńWszystkie warstwowe salatki pieknie sie prezentuja :) A co do skladnikow, to faktycznie sa bardzo proste, ale smak jest super! :)
Usuń