Printfriendly

Kapusta z grochem


wigilijna kapusta z grochem
Kapusta z grochem

Zapraszam na kolejną wigilijną potrawę, tym razem przygotowałam kapustę z grochem. Odkąd pamiętam taka kapusta gościła na wigilijnym stole mojej babci, była niezwykle smaczna, kwaskowa i z dużą ilością grochu. Dziś postanowiłam odwzorować smak dzieciństwa i zrobić pachnącą i aromatyczną kapustę z dużą ilością grochu. Muszę przyznać, że wspaniale mi się to udało, choć wydaje mi się, że kapusta była nieco bardziej kwaśna od tej babcinej. Kwaśność kapusty można oczywiście dostosować do własnych preferencji, mniej lub bardziej dokładnie ją płucząc. 
A czy na Waszych wigilijnych stołach gości kapusta z grochem? Jeżeli nie kapusta to jakie inne potrawy serwujecie na Wigilię? Podzielcie się swoimi tradycjami, ponieważ jestem bardzo ciekawa, gdyż wiem że w różnych regionach Polski podaje się inne potrawy.



kapusta z grochem


Kapusta z grochem



Składniki: 


  • 500g kiszonej kapusty
  • 250g grochu (użyłam łuskanego)
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • cukier (do smaku)
  • olej
  • masło

Przygotowanie: 


Jeżeli używacie grochu w całości należy go namoczyć, najlepiej na noc. Następnie należy ugotować go w tej samej wodzie w której się moczył.
Grochu łuskanego nie trzeba moczyć, ponieważ gotuje się on dość szybko (jeżeli jednak chcecie, aby ugotował się jeszcze szybciej możecie zalać go zimną wodą i odstawić na około 30 minut). Groch zagotować, dodać majeranek i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (przez około godzinę). Pod koniec gotowania doprawić solą. 
Kapustę odcedzić i jeżeli jest bardo kwaśna przepłukać. Jeżeli nie jest zbyt kwaśna nie płukać jej, a dodatkowo zostawić sok z kapusty, aby w razie potrzeby podlać nim kapustę, gdyby okazała się mało kwaśna. Kapustę pokroić, aby nie była zbyt długa. 
W garnku lub rondlu rozgrzać niewielką ilość oleju i chwilę przesmażyć na nim kapustę. Zalać gorącą wodą, tak aby prawie zakrywała kapustę, dolać 2-3 łyżki oleju, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz kminek. Wymieszać, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż kapusta będzie miękka (1-1,5 godziny). Mieszać od czasu do czasu, aby kapusta się nie przypaliła. Jeżeli kapusta jest zbyt sucha podlać niewielką ilością wody. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na maśle. 
Gdy groch i kapusta będą miękkie, a cebula usmażona należy wszystko połączyć - do ugotowanej kapusty dodać ugotowany groch i przesmażoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, w razie potrzeby odparować nadmiar płynu. 
Kapustę z grochem można przygotować dzień wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem. Podczas podgrzewania trzeba ją pilnować i często mieszać, ponieważ połączona z grochem łatwo przywiera.


kapusta z grochem

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ulubione danie mojego Lubego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że mu taką przygotowujesz? :)

      Usuń
  2. taaak, u nas też będzie taka kapucha w tym roku, z kapusty kiszonej domowo, nie mogę się doczekać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Domowa kapusta jest najlepsza, ja niestety musze zdac sie na kupna, ale nie jest najgorsza :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger