niedziela, 25 lutego 2018

Omlet z wędzonym łupaczem


omlet z rybą
Omlet z wędzonym łupaczem

Łupacz (haddock) to bardzo popularna w Szkocji ryba. Najczęściej można ją zjeść pod postacią fish & chips, które jest jednym z najbardziej znanych dań na wynos w Szkocji. Dziś jednak chciałabym zaproponować danie z łupacza wędzonego, który jest niezwykle smaczny i aromatyczny.  
Wyśmienity, kremowy omlet z wędzonym łupaczem (smoked haddock) z pewnością zasmakuje wszystkim fanom ryb. Omlet z wędzoną rybą jest daniem bardzo uniwersalnym - może być podawany na śniadanie, lunch lub kolację, najlepiej smakuje oczywiście na ciepło prosto z pieca, ale równie dobrze można jeść go na zimno.
Omlet z wędzonym łupaczem jest przepyszny, a cała jego tajemnica leży oczywiście w dobrej gatunkowo rybie. Łupacz to mięsista, biała ryba z rodziny dorszowatych. Ryby i ich jakość to oczywiście temat rzeka,  nie będę się tu na ten temat rozpisywać, starajcie się jednak kupować ryby w sprawdzonych sklepach rybnych (fishmonger's). Jeżeli nie możecie kupić wędzonego łupacza, spróbujcie zastąpić go wędzonym dorszem lub ewentualnie pstrągiem. 
Omlet z wędzoną rybą jest niezwykle smaczny, ja się w nim zakochałam - gorąco wszystkim polecam!



omlet z wędzoną rybą

Omlet z wędzonym łupaczem



Składniki: 


  • 200g wędzonego łupacza (niebarwionego) - 1 płat fileta
  • 170ml śmietany
  • 4-5 jajek
  • 50g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • mieszanka ulubionej sałaty do podania
  • ulubione pieczywo


omlet z wędzoną rybą


Jak przygotować omleta z wędzonym łupaczem?



W niedużym rondelku roztopić łyżkę masła i 70ml śmietany, podgrzać i wymieszać. Do śmietany dodać rozdrobioną rybę. Delikatnie zamieszać, zagotować ciągle mieszając, gdy się zagotuje przykryć i zestawić z ognia. Odstawić do ostygnięcia na około 20 minut. 
Żółtka oddzielić od białek i umieścić w osobnych miskach.
Do żółtek dodać łyżkę śmietany (15ml), doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i rozbełtać na jednolitą masę.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. 
W niedużej misce wymieszać starty żółty ser z pozostałą częścią śmietany (85ml).
Do ugotowanej ryby dodać rozkłócone żółtka ze śmietaną i delikatnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka i wszystko delikatnie ze sobą wymieszać.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wlać na nią masę jajeczną z rybą. Smażyć powoli na niedużym ogniu do czasu aż spód omleta będzie rumiany, a masa prawie ścięta. 
Wierzch omleta polać śmietaną ze startym żółtym serem i wstawić do piekarnika pod górną grzałkę (opiekacz lub grill) i zapiekać do  czasu aż wierzch będzie rumiany, a ser roztopiony.
Natychmiast podawać z ulubioną mieszanką sałat i świeżym pieczywem.


Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. O tak! Zakochałam się w tym daniu i w wędzonym łupaczu. Zdecydowanie przygotuję jeszcze jakiś przepis z jego wykorzystaniem ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...