Szkockie placuszki ziemniaczane
Dziś polecam Wam bardzo proste i szybkie do zrobienia szkockie placuszki ziemniaczane - potato scone. Placuszki stanowią świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostaną z obiadu. Pierwotnie placuszki ziemniaczane były smażone na gorącym kamieniu, a w późniejszym okresie na rozgrzanej płycie kuchni. Obecnie smaży się je na patelni grillowej lub na zwykłej suchej patelni.
W Szkocji placuszki ziemniaczane często wchodzą w skład tradycyjnego śniadania (wraz z jajkiem sadzonym, bekonem, fasolką, kiełbaską, czasami, w zależności od regionu, haggisem lub black puddingiem oraz grillowanym pomidorem lub pieczarkami) lub podawane są na słodko z dżemem i mocną herbatą.
Placuszki ziemniaczane, które dziś przygotowałam były niezwykle smaczne, mięciutkie i puszyste, tak mi smakowały, że zjadłam sporą porcję, gorących prosto z patelni. Pychotka - polecam!
Szkockie placuszki ziemniaczane
Składniki:
- 500g ugotowanych ziemniaków (najlepiej mącznych)
- 100-150g mąki (ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków, bardziej suche będą potrzebowały jej mniej, a wodniste więcej)
- 50g masła
- sól
Jak zrobić placuszki ziemniaczane:
Ugotowane ziemniaki dobrze posolić, dodać masło i dokładnie ugnieść na jednolitą masę, aby nie było grudek. Masę przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, stopniowo dosypywać mąki i zagnieść ciasto na plastyczną masę, która powinna być miękka, ale nie lepiąca się. Stolnicę oprószyć ponownie mąką i ciasto ziemniaczane delikatnie rozgnieść lub rozwałkować na placek grubości około centymetra. Ciasto pokroić na trójkąty i smażyć na suchej patelni aż będą rumiane.
Placuszki ziemniaczane są najsmaczniejsze na ciepło, świeżo usmażone, można jednak zrobić je wcześniej, a później odświeżyć na patelni, grillu lub w opiekaczu.
Smacznego!
zapowiadają się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, są na prawdę świetne! :)
Usuń