Printfriendly

Kiełbaski w sosie cebulowym na pure z ziemniaków


kiełbaski w sosie


Dziś, na rozgrzewkę, proponuję szybkie, proste i sycące danie idealne na zimową kolację. Kiełbaski w sosie cebulowym na pure z ziemniaków z zielonym groszkiem to banalne, ale niezwykle smaczne danie, które bez problemu przygotujecie na błyskawiczny obiad po pracy. Po angielsku to danie nazywa się sausage and mash, ale częściej znajdziecie je pod nazwą bangers & mash.  Kiełbaski z pure ziemniaczanym najczęściej podawane są w takiej postaci jak je dziś przygotowałam, czyli z sosem cebulowym i zielonym groszkiem. Sekret tego dania tkwi przede wszystkim w dobrej jakości kiełbaskach. W Szkocji, jak i w całej Wielkiej Brytanii, w każdym sklepie, markecie i u rzeźnika (butcher) można kupić różnego rodzaju kiełbaski (sausage), są to kiełbaski z surowego mięsa (wieprzowego, wołowego, dziczyzny czy drobiu), często z różnymi dodatkami (jabłkami, cebulą, ziołami). W Polsce takie kiełbaski można zastąpić białą kiełbasą. Bangers & mash to typowe danie, które można zamówić niemal w każdym pubie, który serwuje jedzenie. Polecam!


kiełbaski w sosie cebulowym

Kiełbaski w sosie cebulowym na pure z ziemniaków


Składniki: 


  • 6-8 dobrej jakości surowych kiełbasek z dowolnego rodzaju mięsa i z dowolnymi dodatkami (u mnie były to kiełbaski wieprzowe z karmelizowaną cebulką)* W Polsce można je zastąpić białą kiełbasą
  • 2 średnie cebule
  • 500ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • większa szczypta suszonego tymianku
  • 4-5 większych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • kilka łyżek mleka
  • sól, pieprz
  • mrożony zielony groszek
  • olej i masło do smażenia

Jak zrobić kiełbaski w sosie cebulowym na pure z ziemniaków?



Ziemniaki obrać pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. 

W międzyczasie przygotować sos cebulowy - cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić cebulę, chwile smażyć, po czym przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż cebula będzie miękka, mieszać od czasu do czasu. Dosypać cukier i ocet balsamiczny, dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne kilka minut. Wlać bulion, zagotować i powoli gotować. W międzyczasie w małej miseczce rozrobić mąkę kukurydzianą z niewielką ilością wody, aby powstała gęsta pasta, dolać niewielką ilość gorącego sosu, wymieszać, po czym wlać pastę do sosu i dokładnie wymieszać, zagotować i gotować aż sos zgęstnieje. 
Kiełbaski dodać do sosu i dusić przez kolejne 10-15 minut aż mięso nie będzie surowe. 

W międzyczasie przygotować pure - ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło, mleko, sól i pieprz i dokładnie ugnieść, na jednolitą masę. 

Zielony groszek wsypać do niedużego garnka, zalać wrzątkiem i odstawić. Gdy groszek będzie miękki i ciepły odcedzić. 

Pure ułożyć na talerzu, na nim położyć kiełbaski, polać sosem cebulowym, podawać z groszkiem.


bangers and msh

Smacznego!


 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki;) może wydawać się banalne, ale jest na prawdę bardzo smaczne ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger