Zupa meksykańska
20.2.18
1
Czasochłonne (ponad godzina)
,
fasola
,
kuchnia meksykańska
,
kukurydza
,
Łatwe
,
mięso mielone
,
wołowina
,
zupa
Zupa meksykańska to rozgrzewające i sycące danie - idealne na zimowe dni. Zupa jest niezwykle smaczna i pożywana. Pikantna i łatwa w przygotowaniu, z pewnością stanie się hitem na Waszym stole. Mimo prostoty przygotowania przyznam, że zupie meksykańskiej trzeba poświęcić nieco czasu, a i tak najlepsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się połączą, a mięso dobrze przejdzie aromatem przypraw, których jest w niej niemało. Mięso wołowe jak i pomidory muszą się pogotować, a im dłużej gotowane tym smaczniejsze. Zupa meksykańska świetnie sprawdzi się w połączeniu z chrupiącymi nachosami. Polecam każdemu!
Zupa meksykańska
Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 500-750ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 2 papryczki chilli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- pieprz kajeński (do smaku)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sok z limonki
- sól, pieprz
- świeża kolendra do dekoracji
- nachosy
- olej i masło do smażenia
Jak zrobić zupę meksykańską:
W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli.
Gdy cebula się zeszkli dodać mieloną wołowinę, mięso rozdrobnić i smażyć aż zbrązowieje.
Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli.
Gdy cebula się zeszkli dodać mieloną wołowinę, mięso rozdrobnić i smażyć aż zbrązowieje.
Wlać krojone pomidory i przecier pomidorowy (passatę), dokładnie wymieszać.
Dodać przyprawy: słodką i wędzoną paprykę, cynamon, kmin rzymski, pieprz kajeński, oregano i bazylię, sól i pieprz.
Wymieszać, przykryć i gotować na niedużym ogniu przez około godzinę od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby, jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolać niewielką ilość wody.
Dodać przyprawy: słodką i wędzoną paprykę, cynamon, kmin rzymski, pieprz kajeński, oregano i bazylię, sól i pieprz.
Wymieszać, przykryć i gotować na niedużym ogniu przez około godzinę od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby, jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolać niewielką ilość wody.
Zupę można na pewien czas wyłączyć, a po jakimś czasie, lub następnego dnia, zacząć gotować ponownie.
Pod koniec gotowania dodać kukurydzę i fasolę z puszki jedynie lekko odsączoną.
Zupę meksykańską delikatnie wymieszać, gotować ponownie przez około 20-30 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz w razie potrzeby innymi przyprawami oraz sokiem z limonki.
Pod koniec gotowania dodać kukurydzę i fasolę z puszki jedynie lekko odsączoną.
Zupę meksykańską delikatnie wymieszać, gotować ponownie przez około 20-30 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz w razie potrzeby innymi przyprawami oraz sokiem z limonki.
Zupę meksykańską podawać gorącą, przybraną świeżą kolendrą, ćwiartkami limonki i najlepiej z nachosami.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń