wtorek, 20 lutego 2018

Zupa meksykańska

zupa meksykańska


Zupa meksykańska to rozgrzewające i sycące danie - idealne na zimowe dni. Zupa jest niezwykle smaczna i pożywana. Pikantna i łatwa w przygotowaniu, z pewnością stanie się hitem na Waszym stole. Mimo prostoty przygotowania przyznam, że zupie meksykańskiej trzeba poświęcić nieco czasu, a i tak najlepsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się połączą, a mięso dobrze przejdzie aromatem przypraw, których jest w niej niemało. Mięso wołowe jak i pomidory muszą się pogotować, a im dłużej gotowane tym smaczniejsze. Zupa meksykańska świetnie sprawdzi się w połączeniu z chrupiącymi nachosami. Polecam każdemu!

jak zrobic zupe meksykanska


Zupa meksykańska


Składniki:


  • 500g mielonej wołowiny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500-750ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 papryczki chilli 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • pieprz kajeński (do smaku)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sok z limonki
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra do dekoracji
  • nachosy
  • olej i masło do smażenia


zupa meksykańska z mięsem mielonym


Jak zrobić zupę meksykańską:


W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Gdy cebula się zeszkli dodać mieloną wołowinę, mięso rozdrobnić i smażyć aż zbrązowieje. 
Wlać krojone pomidory i przecier pomidorowy (passatę), dokładnie wymieszać, dodać przyprawy: słodką i wędzoną paprykę, cynamon, kmin rzymski, oregano i bazylię, sól i pieprz, przykryć i gotować na niedużym ogniu przez około godzinę od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby, jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolać niewielką ilość wody. 
Zupę można na pewien czas wyłączyć, a po jakimś czasie, lub następnego dnia, zacząć gotować ponownie. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę i fasolę z puszki jedynie lekko odsączoną. Delikatnie wymieszać, gotować ponownie przez około 20-30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz w razie potrzeby innymi przyprawami i sokiem z limonki. 
Zupę meksykańską podawać gorącą, przybraną świeżą kolendrą, ćwiartkami limonki i z nachosami.

pikantna zupa meksykanska

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...