Szkocka zupa porowa
Szkocka zupa porowa |
Szkocka zupa porowa (cock-a-leekie), to idealna zupa na zimowe dni. Jest gęsta, zawiesista i pożywna. Zupa porowa uważana jest za szkocką zupę narodową, jednak najprawdopodobniej jej pochodzenia można doszukiwać się we francuskiej zupie cebulowej. Pierwszy przepis na tę zupę pojawił się w XVI wieku, jednak nazwa cock-a-leekie weszła do obiegu dopiero w XVIII wieku. Zupa porowa musi być gęsta, do jej zagęszczenia można użyć ryżu (jak w moim dzisiejszym przepisie), ziemniaków, jęczmienia lub płatków owsianych. Wersji tej zupy jest oczywiście wiele, podobnie jak wersji polskiego rosołu, każdy gotuje go nieco inaczej. Jeżeli lubicie pory, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was! Polecam, bo jest pyszna!
Szkocka zupa porowa
Składniki:
Na wywar:
- 8 pałek z kurczaka (może być cały mały kurczak, udka, podudzia lub porcje rosołowe)
- 1 por (do wywaru)
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 3 goździki
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 listki laurowe
- pół łyżeczki tymianku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka soli
Na zupę:
- 2 małe cebule
- 500-600g porów
- 1 łyżeczka cukru
- 50g brązowego ryżu
- sól, pieprz (najlepiej biały) (do smaku)
- masło do smażenia
Jak zrobić szkocką zupę porową?
Kurczaka (pałki, udka lub porcje rosołowe) włożyć do garnka, dodać 1 pora obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki, obrane marchewki, obraną cebulę nadzianą goździkami. Wsypać sól, pieprz, seler naciowy, liście laurowe, natkę pietruszki i tymianek. Wszystko zalać wodą - około 2 litrów, postawić na gazie i powoli gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.
Gdy kurczak będzie ugotowany, wyłowić go z rosołu i odłożyć do wystygnięcia. Rosół przecedzić.
Gdy kurczak ostygnie, obrać mięso z kości i podzielić na mniejsze kawałki.
W drugim garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodać pora pokrojonego w cienkie plasterki, wsypać cukier i chwilę smażyć. Dodać ryż i zalać przecedzonym wywarem z kurczaka. Gotować przez około 30 minut lub do czasu aż ryż będzie miękki.
Zupę doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu. Dodać mięso z kurczaka, gotować jeszcze przez chwilę, aby mięso się zagrzało i natychmiast podawać.
Smacznego!
1 por czy 500 g?
OdpowiedzUsuń1 por do gotowania wywaru, a następnie około pół kilo do przesmażenia i dodania do wywaru
UsuńJuż poprawiłam, mam nadzieje, że teraz jest bardziej klarownie ;)
Usuń