Sałatka z pieczonego buraka z wędzonym łososiem
12.2.18
0
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
buraki
,
kapary
,
łosoś wędzony
,
sałatka
,
Sylwester
Buraki to jedne z moich ulubionych warzyw, i to własnie zimą smakują mi najlepiej. Można z nich przygotować mnóstwo wspaniałych dań, a dzięki ich niskiej kaloryczności mogą je, praktycznie w nieograniczonych ilościach, jeść osoby będące na diecie. Co więcej buraki przyspieszają przemianę materii. Buraki mają wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych - zawierają duże ilości witamin z grupy B,C, i A oraz minerałów (potas, sód, fosfor). Zalecane są osobom cierpiącym na anemie, nadciśnienie czy podwyższony cholesterol. Dzięki zawartości antyoksydantów chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zwykłymi przeziębieniami, a nawet rakiem. Dlatego zdecydowanie warto jeść buraki w każdej postaci.
Ostatnio zrobiłam zapiekankę z buraka i selera, a dziś postanowiłam wykorzystać upieczone buraki do sałatki z wędzonym łososiem. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na romantyczną kolacje we dwoje, ale także pięknie będzie prezentowała się na stole podczas imprezy dla rodziny czy przyjaciół - można ją podać także na małych talerzykach jako indywidualne porcje. Polecam!
Po pomysły na inne dania z pieczonych buraków zajrzyjcie do Gin i Miki.
Po pomysły na inne dania z pieczonych buraków zajrzyjcie do Gin i Miki.
Sałatka z pieczonego buraka z wędzonym łososiem
Składniki:
- kilka pieczonych buraków*
- 1 mała szalotka
- oliwa z oliwek extra virgin
- ocet balsamiczny
- kilka plastrów wędzonego łososia
- ulubiona sałata lub inna zielenina (u mnie roszpunka)
- łyżeczka małych kaparów
- 100g serka kremowego
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- pieprz kajeński
- sok z cytryny
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki lub ósemki i wrzucić do miski. Dodać do nich drobniutko posiekaną szalotkę, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu balsamicznego i szczyptę soli. Wszystko delikatnie wymieszać.
W niedużej miseczce dokładnie wymieszać serek kremowy z chrzanem, szczyptą soli i pieprzu kajeńskiego oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (wszystko do smaku), jeżeli lubicie ostrzejsze i bardziej wyraziste dania, możecie dać nieco więcej chrzanu, lub oczywiście mniej jeżeli nie przepadacie za jego smakiem.
Na talerzu ulozyc zieleninę, na niej układać upieczonego buraka. Pomiędzy kawałkami buraka układać plastry łososia. Wszystko polać w kilku miejscach sosem chrzanowym. Udekorować kilkoma gałązkami koperku.
---------------------
*Buraki można upiec wcześniej i wykorzystać do innych potraw. Polecam od razu upiec większą ilość buraków lub piec je przy okazji pieczenia czegoś innego, ponieważ ich pieczenie trwa bardzo długo. W związku z tym do pieczenia polecam wybrać mniejsze sztuki.
Jak upiec buraki?
Buraki umyć, osuszyć i każdy zawinąć w folie aluminiowa. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 1-1,5 godziny lub do czasu aż buraki będą miękkie (jędrne). Po ostudzeniu obrać ze skorki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.