Sałatka z paluszków krabowych i awokado
Sałatka z paluszków krabowych i awokado |
W związku ze zbliżającymi się Walentynkami, chciałabym zaproponować kilka przepisów z których możecie tego dnia skorzystać. Oczywiście sałatka z paluszków krabowych i awokado sprawdzi się równie dobrze przy innych okazjach i z pewnością zasmakuje waszym domownikom i gościom. Sałatka jest przepyszna, kremowa i lekko kwaskowa. Można przygotować ją w wersji fit wykorzystując jedynie jogurt naturalny, ja jednak przygotowałam ją pół na pół z majonezem i wbrew pozorom wcale nie jest ciężka. Warto bowiem pamiętać, że aby po jedzeniu mieć ochotę na miłosne igraszki nie można zjeść za dużo i zbyt ciężko, dlatego odradzam wszelkich potrawy mącznych i ziemniaczanych, a także tłustych i krwistych mięs.
Sałatka z paluszków krabowych z awokado
Składniki:
- opakowanie paluszków krabowych (surimi)
- 2 dojrzałe awokado
- 3 jajka ugotowane na twardo
- czubata łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- nieduży pęczek koperku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Paluszki krabowe wyjąć z osłonek i pokroić w kostkę (ok. 0,5cm).
Ugotowane jajka obrać i również pokroić w kostkę podobnej wielkości.
Awokado przekroić na pół, obrać ze skórki i wyjąć pestkę, ale jej nie wyrzucać! Awokado również pokroić w kostkę podobnej wielkości co paluszki krabowe i jajka, skropić sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki wrzucić do większej miski, włożyć do niej też pestki z awokado - dzięki temu awokado nie ściemnieje.
Sałatkę dobrze posolić i popieprzyć.
Koperek oskubać z grubszych łodyżek, drobno posiekać i dodać do pozostałych składników.
W miseczce wyrobić majonez z jogurtem naturalnym i niewielką ilością soku z cytryny (do smaku). Zalać pokrojone składniki i delikatnie wymieszać. Sałatkę można odstawić na jakiś czas, aby smaki się połączyły, przed podaniem ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.