wtorek, 13 lutego 2018

Surówka z selera z brzoskwinią i rodzynkami



surowka z selera

Korzeń selera uważany jest za afrodyzjak, ma także wiele zalet zdrowotnych, o których wspominałam przy okazji przepisu na krem z selera. Warto jeść go w każdej postaci, np. selera pieczonego w całości, jednak surowy zachowuje najwięcej wartościowych substancji, dlatego warto wykorzystać go do  przygotowania surówek. 
Dziś przygotowałam pyszną, lekko słodką surówkę z selera z brzoskwinią i rodzynkami.  Surówka z selera idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także jako sałatka do wędlin i kanapek. Jak to z surówkami bywa - jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, także zrobicie ja błyskawicznie! Polecam!
Na inne surówki z selera zapraszam do Mopskia, Mirabelki i Pati.



sałatka na walentynk


Surówka z selera z brzoskwinią i rodzynkami


Składniki: 

  • 1 średniej wielkości korzeń selera
  • 3 brzoskwinie z puszki
  • pół kubka rodzynek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie: 



Selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny, dzięki temu seler nie ściemnieje. 
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić aby się sparzyły.
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do startego selera. Rodzynki odcedzić i dodać do selera. Warzywa posolić i popieprzyć i delikatnie wymieszać. Jeżeli sałatka jest zbyt sucha i mało kwaśna można dolać niewielką ilość syropu z brzoskwiń lub wody z rodzynek.
Wszystko dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki, aby sałatka się schłodziła. 

co zrobic z selera

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...