Surówka z selera z brzoskwinią i rodzynkami
13.2.18
0
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
brzoskwinia
,
rodzynki
,
sałatka
,
seler
,
Walentynki
Korzeń selera uważany jest za afrodyzjak, ma także wiele zalet zdrowotnych, o których wspominałam przy okazji przepisu na krem z selera. Warto jeść go w każdej postaci, np. selera pieczonego w całości, jednak surowy zachowuje najwięcej wartościowych substancji, dlatego warto wykorzystać go do przygotowania surówek.
Dziś przygotowałam pyszną, lekko słodką surówkę z selera z brzoskwinią i rodzynkami. Surówka z selera idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także jako sałatka do wędlin i kanapek. Jak to z surówkami bywa - jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, także zrobicie ja błyskawicznie! Polecam!
Na inne surówki z selera zapraszam do Mopskia, Mirabelki i Pati.
Na inne surówki z selera zapraszam do Mopskia, Mirabelki i Pati.
Surówka z selera z brzoskwinią i rodzynkami
Składniki:
- 1 średniej wielkości korzeń selera
- 3 brzoskwinie z puszki
- pół kubka rodzynek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny, dzięki temu seler nie ściemnieje.
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić aby się sparzyły.
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do startego selera. Rodzynki odcedzić i dodać do selera. Warzywa posolić i popieprzyć i delikatnie wymieszać. Jeżeli sałatka jest zbyt sucha i mało kwaśna można dolać niewielką ilość syropu z brzoskwiń lub wody z rodzynek.
Wszystko dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki, aby sałatka się schłodziła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.