Sałatka krabowa z melonem i imbirem
14.2.18
2
Banalne
                                    ,
                                  
imbir
                                    ,
                                  
krab
                                    ,
                                  
melon
                                    ,
                                  
sałatka
                                    ,
                                  
Sylwester
                                    ,
                                  
Szybkie (do pół godziny)
                                    ,
                                  
Walentynki
Na walentynkową kolację przygotowałam pyszną sałatkę krabowa z melonem i imbirem. Sałatka jest niezwykle smaczna, delikatna, lekko słodka, ale jednocześnie wyrazista i rozgrzewająca dzięki dodatkowi imbiru. To własnie imbir odgrywa w tej sałatce najważniejszą rolę, ponieważ uznawany jest za afrodyzjak - zwiększa potencję u mężczyzn i wzmaga pożądanie u kobiet. O innych zaletach imbiru nie będę się teraz rozpisywać. Sałatka krabowa z melonem jest pyszna, szybka w przygotowaniu i pięknie się prezentuje. Z pewnością zaskoczycie nią swoją drugą połówkę :) Polecam!
Sałatka krabowa z melonem i imbirem
Składniki:
- opakowanie paluszków krabowych (surimi)
 - kawałek melona (użyłam honey dew, ważne aby melon był dojrzały)
 - 2-3 łodygi dymki
 - 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
 - 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
 - sok z połowy limonki
 - 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
 - szczypta cukru
 - świeża mięta
 - świeża kolendra
 - kilka plasterków marynowanego imbiru (do sushi)
 - 1 łyżka wiórków kokosowych
 - sól, pieprz
 
Przygotowanie:
W niedużej miseczce wymieszać sok z limonki z oliwą, czosnkiem, startym świeżym imbirem i dymką pokrojoną w cienkie plasterki. Doprawić niewielka ilością cukru, tak aby przełamać kwaskowość limonki.
Paluszki krabowe pokroić w niezbyt cienkie plasterki (ok. 0,5cm). Przełożyć do miski.
Melona obrać ze skóry, pokroić na cienkie plastry, a następnie w zapałki. Dodać do krabów. 
Marynowany imbir drobno posiekać i dodać do paluszków krabowych. 
Mięte i kolendrę drobno posiekać (zostawić kilka plasterków do dekoracji), dodać do pozostałych składników.
Sałatkę zalać przygotowaną marynatą, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku niewielką ilością soli i pieprzu. 
Przybrać listkami mięty i/lub kolendry i posypać wiórkami kokosowymi.
Przybrać listkami mięty i/lub kolendry i posypać wiórkami kokosowymi.
Przed podaniem można schłodzić.
Smacznego!






Bardzo ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńJest pyszna :) Polecam wypróbować :)
Usuń