Przegrzebki w boczku
Szkocja słynie z ryb i owoców morza, dlatego też tych składników nie mogło zabraknąć wśród moich przepisów. Dziś przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie - przegrzebki w boczku. Małże św. Jakuba stanowią idealną przystawkę - chrupiący boczek idealnie komponuje się z delikatnymi i miękkimi przegrzebkami, polanymi maślano - cytrynowym sosem. Przegrzebki w boczku to po prostu Szkocja na talerzu - polecam!
Przegrzebki w boczku
Składniki:
- Kilka świeżych, oczyszczonych przegrzebek
- Kilka plastrów boczku
- masło
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- pieprz
Jak przygotować przegrzebki w boczku:
Nagrzać grill - opiekacz.
Przegrzebki umyć i osuszyć.
Każdą przegrzebkę owinąć boczkiem (boczek najpierw przeciągnąć płaską stroną noża, aby plastry zrobiły się cieńsze). Przegrzebki owijać boczkiem góra - dół, nie dookoła. Przegrzebki owinięte boczkiem ułożyć na ruszcie i wstawić pod grilla (opiekacz, górną grzałkę piekarnika) na kilka minut aż boczek się przyrumieni, a przegrzebki nie będą surowe. W połowie pieczenia przegrzebki obrócić.
W międzyczasie na małej patelni roztopić masło i powoli smażyć, aby lekko zbrązowiało (trzeba jednak uważać aby się nie spaliło!). Dodać sok z cytryny (do smaku).
Przegrzebki ułożyć na ciepłym talerzu, posypać posiekaną natką pietruszki i polać roztopionym masłem z cytryną.
Smacznego!
mniamm, to wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń