sobota, 17 marca 2018

Przegrzebki w boczku



Przegrzebki w boczku

Szkocja słynie z ryb i owoców morza, dlatego też tych składników nie mogło zabraknąć wśród moich przepisów. Dziś przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie - przegrzebki w boczku. Małże św. Jakuba stanowią idealną przystawkę - chrupiący boczek idealnie komponuje się z delikatnymi i miękkimi przegrzebkami, polanymi maślano - cytrynowym sosem. Przegrzebki w boczku to po prostu Szkocja na talerzu - polecam! 




Przegrzebki w boczku


Składniki: 



  • Kilka świeżych, oczyszczonych przegrzebek
  • Kilka plastrów boczku
  • masło
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • pieprz



małże św Jakuba w boczku



Jak przygotować przegrzebki w boczku: 



Nagrzać grill - opiekacz.
Przegrzebki umyć i osuszyć.
Każdą przegrzebkę owinąć boczkiem (boczek najpierw przeciągnąć płaską stroną noża, aby plastry zrobiły się cieńsze). Przegrzebki owijać boczkiem góra - dół, nie dookoła. Przegrzebki owinięte boczkiem ułożyć na ruszcie i wstawić pod grilla (opiekacz, górną grzałkę piekarnika) na kilka minut aż boczek się przyrumieni, a przegrzebki nie będą surowe. W połowie pieczenia przegrzebki obrócić. 
W międzyczasie na małej patelni roztopić masło i powoli smażyć, aby lekko zbrązowiało (trzeba jednak uważać aby się nie spaliło!). Dodać sok z cytryny (do smaku). 
Przegrzebki ułożyć na ciepłym talerzu, posypać posiekaną natką pietruszki i polać roztopionym masłem z cytryną. 

scallops wrapped in bacon

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...