Printfriendly

Szkocka grochówka

szkocka grochówka

Kolejny szkocki przepis i kolejna zupa, ale muszę przyznać że te szkockie zupy są niezwykle smaczne i po prostu muszę je Wam pokazać. Mam nadzieję, że w kolejnych edycjach Akcji, bo już teraz mogę Was zapewnić, że będą kolejne części tej zabawy, uda mi się dodać więcej przepisów z mięsem i rybami, a tymczasem zapraszam na pyszną szkocką "grochówkę"
Sekret tej zupy tkwi w przygotowaniu dobrego wywaru na wędzonce, a następnie dodanie słodkiej melasy, która nadaje zupie niepowtarzalnego smaku i koloru. Polecam!

zupa z czerwoną soczewicą

Szkocka grochówka



Składniki:


Na wywar:

  • 1 wędzona giczka wieprzowa
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • łodyga selera naciowego
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 goździki
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Na zupę:

  • 2 marchewki
  • kawałek brukwi
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka melasy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny (do smaku)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Jak przygotować szkocką grochówkę?



Przygotowanie wywaru

Do przygotowania szkockiej grochówki można wykorzystać zwykły rosół lub inny rodzaj wywaru lub bulionu na wędzonce. 

Giczkę obkroić ze skóry i nadmiaru tłuszczu. Włożyć do garnka, dodać obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, selera naciowego, pora, cebulę i czosnek), dodać przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i goździki), zalać zimną wodą, tylko na tyle, aby zakryła mięso i warzywa i powoli zagotować. Gotować na minimalnym ogniu (tak jak rosół) do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie 2-3 godziny.*
Gdy wywar będzie ugotowany wyłowić mięso i przełożyć na talerz, aby ostygło. Pora, cebulę i selera naciowego wyrzucić, natomiast marchewkę, pietruszkę i selera można odłożyć do przygotowania sałatki warzywnej, zrobiona na bazie warzyw z takiego wywaru będzie niezwykle smaczna. Wywar przecedzić i ostawić.

*Ja gotowałam wywar w wolnowarze przez noc (około 10-12 godzin na trybie Low), wydaje mi się, że taki wywar (rosół) z wolnowara jest o wiele smaczniejszy i bardziej esencjonalny. Polecam wypróbować to urządzenie.

Przygotowanie zupy

W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać pozostałe warzywa pokrojone w niedużą kostkę (marchewkę, ziemniaki, brukiew) i chwilę smażyć. Dodać czerwoną soczewicę, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i chwilę dusić, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać koncentrat pomidorowy, melasę i sok z cytryny, wymieszać. Zalać przecedzonym wywarem, przykryć i gotować do czasu aż warzywa i soczewica będą miękkie. 

Gdy mięso będzie zimne, obrać je z kości i porozrywać na mniejsze kawałki, dodać do zupy, aby się zagrzało. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast przybraną natką pietruszki. 



ham and lentil soup

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger